Протестите пред парламента продължават. Снимка: БТА

Стотици се събраха за трети ден пред НС. Акцията на ”На кафе пред парламента” отново затвори движението пред централния вход на сградата. Блокирано е и преминаването на автомобили откъм храма ”Александър Невски”.

Протестиращите държат плакати и български знамена, бият тъпани и свирят със свирки.

Част от плакатите гласят: ”Поемете политическата отговорност, за да не поемете народния гняв”, ”Оставка”, ”Тръгвайте си”, "Извинението" в политиката се нарича оставка", "Нагли управляващи, явете се на терминал за заминаване".

Опашка за кафе се изви в подлеза на Софийския университет.

Засега протестът преминава мирно, но доста шумно. Има засилено полицейско присъствие,  като сградата на парламента е обградена от метални заграждения. Част от протестиращите отново хвърляха домати по сградата на НС, по парламента полетяха краставици, джанки, даже кутийка с черен хайвер.

Част от протестиращите се хванаха за ръце и образуваха жива верига около сградата на НС.

Парламентарното заседание пък закъсня с 15 минути, а лидерът на ”Атака” Волен Сидеров за пореден ден отказва коментари пред журналисти. Той отново пристигна в НС, придружаван от голяма охрана. Националистът влезе в сградата под мощното освиркване на протестиращите, които той определи като платени.

Сидеров отново обвини журналистите пред Народното събрание, че работят срещу държавността и подклаждат анархията в България.

Той заяви, че медиите играят една изключително деструктивна роля и ги нарече поръчкови. По-късно той разгони журналистите пред стаята на парламентарната му група.

Все пак кворум бе събран – БСП, ДПС и Атака влязоха в зала и се регистрираха 128 депутати. Като извънредна точка в дневния ред беше вкарана решение за удължаване на ценовия период за определяне цената на тока до 31 юли.

Като втора точка влезе Законът за изменение и допълнение на закона за енергетиката, с вносители Явор Куюмджиев и група народни представители.

Трета точка е Законът за изменение на Наказателния кодекс, който предвижда тежки наказания за нападението над медици.

Павел Шопов поиска директно излъчване на заседанието по БНТ. 122 депутати подкрепиха предложението.

По-късно част от протестиращите се отправиха към Орлов мост и блокираха движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase