Станишев засега няма да сяда на една маса с Борисов. Снимка: архив, БТА

Ако „Атака“ откаже да участва в работата на парламента, това означава действително предсрочни избори.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на ПГ на Коалиция за България. Днес парламентът не успя да събере кворум и заседанието беше провалено, а отвън сградата на НС е обсадена от протестиращи, които искат оставката на кабинета.

Още по темата
По-рано днес премиерът Пламен Орешарски също заяви, че правителството не може да работи без парламент.

„Ако утре „Атака“ каже: „Ние не участваме в работата на парламента, това променя ситуацията и създава условия за предсрочни избори“, отсече Станишев.

Той беше категоричен, че левицата няма да чака дълго националистите да дадат своя отговор, но не даде и конкретен срок.

От думите му стана ясно, че ако утре партията на Волен Сидеров каже, че няма повече да влиза в НС, най-вероятно ще се стигне до незабавна оставка.

Той заяви, че засега няма намерение да води диалог с ГЕРБ, защото те не зачитат резултатите от изборите. Признаването на вота било основното условие да седне на масата с Бойко Борисов.

По думите на Станишев поведението на ГЕРБ не изненадва, а днешните действия на „Атака“ показват, че партията не подкрепя правителството.

Коалиция за България продължава много категорично да подкрепя работата на правителството на Пламен Орешарски, отсече Станишев.

„Ние смятаме, че то трябва ударно да започне реализация на програмата от спешните мерки в икономиката, за бизнеса и за демократизиране на управленския процес в следващите дни. Това може да се случи при една хипотеза – ако има работещ парламент, добави лидерът на БСП.

Според него „Атака“ трябва да се определи – дали иска нови избори или не.

Ние сме готови да работим, заяви Станишев. Не зависи само от нас дали ще има работещо НС, отсече обаче той.
Това, което се случва днес пред НС, не представлява гласа на българските граждани. Има 200-300 души, които доста добре идентифицирани, мотивирани хора, които представляват определени интереси, коментира Станишев.

По негови думи икономическите мерки на правителството щели да засегнат много интереси. Ние уважаваме протестите, които са спонтанни и граждански. Виждаме все по-голям елемент организация – и политическа и финансова. В това число едни и същи кукловоди, които са правили сценарии през годините на прехода, които представляват и корпоративни интереси, коментира лидерът на БСП.

Той обаче беше категоричен, че левицата е готова да отиде на избори, но така нямало да се случат много реформи.

Тези, които подклаждат протестите – политически и икономически, работят срещу интереса на повечето български граждани, допълни Станишев

Той беше категоричен, че диалогът се води в институциите, а не на улиците.

Станишев нападна и президента Росен Плевнелиев, който по думите му не се е държал адекватно през последните дни.

Лидерът на БСП обаче отхвърли идеята на „Атака“ за импийчмънт. Би било погрешно в този момент да се започне война между институциите. Готови сме да дадем шанс на президента да се държи като президент и да спазва конституцията. Той прекрачи определи граници. Не той е избирал парламента, че да снема доверието си, заяви Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase