Анелия Клисарова Снимка: Булфото

След като вчера лично просветният министър Анелия Клисарова разясни как се обмисля романът "Тютюн" на Димитър Димов да отпадне от учебната програма и да бъде заменен с "Осъдени души", a учениците няма да учат някои от емблематичните стихотворения на Христо Ботев, днес тя обяви, че всъщност ще уволнява "виновните по случая с проекта за промяна на учебните планове". 

Намерението на кабинета за програмата по литература в родното школо беше посрещнато с бурно неодобрение в социалните мрежи.

Вчера Клисарова обясни пред журналисти, че "програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват“. „Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище.

Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми и да усъвършенстваме“, бяха думите й вчера при разясняването на проекта, като по думите й той е станал факт след широко обсъждане с преподаватели.

Днес обаче тя е на противоположна позиция.  

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици”, отсече Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра на министерството. 

Министърът отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН.

Още по темата
Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „Тютюн”, а „Осъдени души”, разясняват днес от просветното ведомство.

Преди ден Клисарова подчерта, че проектът е отпреди година и половина - по времето на ГЕРБ, но не изрази неодобрение към неговото съдържание.

Днес обаче Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта. „Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“, бе категорична тя.

Вчера обаче тя беше на друго мнение и уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови. Клисарова увери, че не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб. Това обаче беше вчера.

Днес министърът обяви, че от вчера е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него.

След проверката министърът ще уволни виновните и ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая, гласи днешното съобщение, качено на сайта на Министерството на образованието и науката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase