Снимка: архив, Dnes.bg

Ръст на пенсиите с около 2,5% догодина сочат изчисленията към момента, заяви финансовият министър Петър Чобанов. Кабинетът ще индексира пенсиите по т.нар. „златно швейцарско правило“, което е и предизборно обещание. То предвижда всяка година на определена дата пенсиите да се увеличат с 50% от натрупаната през изминалата година инфлация и 50 на сто от ръста на осигурителния доход.

Изчисленията към момента са само върху един от параметрите. Към момента, доколкото знам, става въпрос за около 2,5%, но има още време. Толкова сочат изчисленията, ще видим колко ще покажат за осигурителния доход. От началото на годината има някои дефлационни тенденции, така че не знаем какво ще се окаже като край на годината, заяви министърът.

Повишението обикновено се случва в средата на годината, но Чобанов остави вратичка, че това може да стане и по-рано през 2014 година.

И финансовият министър подобно на премиера Пламен Орешарски не се ангажира с колко може да се повиши минималната работна заплата от октомври. Това ще се реши със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза само Чобанов.

Още по темата
По думите му там трябва да се постигне компромисът. Той изрази увереност, че съветът ще се събере и заяви, че се предприемат необходимите действия за това. Днес правителството определи за свои представители в НСТС вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова и социалния министър Хасан Адемов. Златанова ще бъде председател на Съвета.

По думите му, ако има формула, по която да се определя минималната работна заплата, това предполага автоматизъм във вземането на решения. Това е възможен подход, трябва внимателно да бъде обсъден, тъй като формулите, които предполагат автоматизъм, понякога предполагат и намаление на заплатата, не знам дали са готови социалните партньори да вървим в тази посока, каза финансист №1.

Той напомни, че синдикатите поискаха минималната работна заплата да стане 340 лева. Традиционно работодателите са против увеличението, като се аргументират с нови съкращения, ако това се случи.

Според финансовия министър въпросът е по какъв начин ще се вземат решенията оттук нататък в Тристранния съвет. Ще търсим балансираното решение и съгласието на този съвет, без да решаваме еднолично, заяви Петър Чобанов.

Той увери, че през юни „малко по-ускорено“ се възстановява ДДС. Започваме да изпълняваме това обещание, каза финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase