Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Парламентът прие пакет от стабилизационни неотложни мерки, предложени от Министерския съвет. 108 депутати гласуваха, като 107 бяха ”за”, а един от ”Атака” се въздържа. 

Спешният пакет от мерки предвижда действията на правителство за стабилизиране на държавата през следващите месеца. В пленарната зала почти отсъстваше дебат поради липсата на опозиция. ГЕРБ не дойдоха в парламента, както се заканиха вчера.

Само ”Атака” бяха малко по-критични, като призоваха управляващите да изчетат плана ”Сидеров” и да взаимстват мерки оттам.

По думите на Станислав Станилов от националистите планът на Орешарски все пак се доближавал до плана на ”Атака”. Националистите настояваха да се направи ревизия на концесионните договори. Те поискаха и засилване на мерките срещу битовата престъпност.

Още по темата
Орешарски обясни, че вече е разговарял с министъра на вътрешните работи, за да се засили борбата с битовата престъпност. Заявяваме готовност периодично да отчитаме всички мерки, заяви Орешарски и каза, че се надява да няма забавяне.

Програмата можеше да бъде и по-активна, с повече амбициозни цели, ако не се намирахме в средата на един бюджетен период, добави премиерът.

Спешният пакет е разделен на три части – за гражданите, за бизнеса и за демокрация на управлението.

Планът на Орешарски предвижда да не се допуска увеличение на цената на тока, предвижда се нов модел за ценообразуването, което да доведе до 5% намаление на цените на тока от 1 юли.

Заложени са и пакет от мерки в социалната сфера – увеличаването на майчинските за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 лева на 310 лева от 1 юли, както и еднократната помощ за учениците, които сега ще бъдат първи клас, от 150 лева на 250 лева.

Планът предвижда да се разшири системата за енергийно подпомагане, както и да се предприемат мерки за създаване на нови работни места, въвеждане на швейцарското правило за индексации на пенсиите - до 30 октомври, в рамките на бюджетната процедура за 2014 г.

Друга приета мярка е увеличаване на минималната работна заплата след съгласуване с Тристранния съвет със срок до 1 октомври. 

Правителството ще настоява да се увеличи и защитата на потребителите от монополите.

За бизнеса спешните мерки предвиждат да се подобри бизнесклимата чрез намаляване на административния натиск.
Правителството предвижда да се направят и промени в Закона за обществени поръчки. Кабинетът ще разработи и график за разплащане на всички забавени плащания към бизнеса.

Планът на Орешарски за следващите месеци предвижда още да се облекчи достъпа до ресурси за малките и средни предприятия.

Голяма част от мерките са свързани с усвояването на еврофондове и различни начини средствата да достигат по-бързо до бизнеса.

Мерките против контрабандата също са заложени в плана.

Краткосрочните мерки за демокрацията на управлението предвижда промяна на Изборния кодекс, като се намалят субсидиите на политическите партии, въвеждане на машинно гласуване, облекчаване на изискванията за независими кандидат-депутати, равнопоставеност при медийното отразяване, безплатно участие на кандидатите в обществени медии, както и въвеждане на преференциална пропорционална система.

Спешните мерки предвиждат още свикване на обществени съвети, както и подписване на споразумение за сътрудничество между МС и НСОРБ.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase