Иван Искров. Снимка: архив, Булфото
fallback

Цветан Гунев е новият подуправител на Българската народна банка. Мандатът му е 6 години и започва на 16 юни. Парламентът днес одобри предложението на управителя на БНБ Иван Искров. Гунев се закле пред НС.

Предложението се прави във връзка с изтичащия на 15 юни 2013 г. мандат на досегашния подуправител Румен Симеонов. Гунев ще отговаря за банковия надзор, а Искров определи този ресор като един от най-конфликтните.

179 депутати гласуваха, 175 от тях бяха “за“, а двама се въздържаха, двама гласуваха против.

Това е един много тежък и отговорен ресор, обясни пред народните представители управителят на БНБ Иван Искров, мотивирайки предложението си.

Oще по темата
Цветан Гунев е добре познат на банковата общност и се ползва с висока репутация на уважаван професионалист. Той е дългогодишен служител на Българската народна банка, като кариерата му преминава през постепенното йерархично израстване в управление „Банков надзор”. През дългогодишната си работа в централната банка Гунев безспорно доказа, че има висока квалификация и задълбочени познания, както и богат професионален опит в областта на банковия надзор, заяви пред депутатите Искров.

Гунев е завършил Университета за национално и световно стопанство в гр. София и има придобити редица квалификации по централно банкиране в САЩ и от водещи надзорни органи на страните от Европейския съюз.

Янаки Стоилов от БСП не остана доволен, че около кандидатурата на Цветан Гунев не е имало достатъчно дискусии в парламентарните комисии.

Управителят и подуправителят трябва да гарантират независимостта на институцията, обясни Стоилов. По думите на зам.-председателя на ПГ на Коалиция за България парламентът все още не разбира ролята на БНБ достатъчно добре.

От “Атака“ традиционно отново заговориха за колониалното робство и действието на “чужди разпоредби“.

БНБ се е превърнала в тих оазис, където се крепи едно статукво. Нищо не зависи от БНБ, защото търговските банки не са български, обясни Павел Шопов от националистите.

Той заяви още, че „Атака“ много се съмнява, че някое ръководство може да промени това положение.

Мартин Захариев от “Коалиция за България“ излезе да изкаже недоволството си от изявлението на Шопов и да изрази несъгласието си с твърденията, че България колониална държава.

Това дълбоко поругава нашето национално достойнство, заяви Захариев. По негови думи в БНБ в момента има стабилитет и висок кредит на доверие към Искров. Рядко съм виждал три парламентарни групи да застанат зад една личност, заяви Захариев.

Аз не виждам да има проблем с ликвидността на която и да било българска банка или такава, оперираща на българския пазар, заяви Гунев. В момента банките са пълни с пари, заяви още новият подуправител на БНБ. По негови думи цялата криза се дължала на загуба на доверие и основна задача е да се възстанови то между финансовите субекти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

denim58

преди 10 години

Кабинетът нагло и тайно подари 320 милиона лева държавни пари на банкера Цветан Василев!А иначе всички министри, начело с Орешарски, когото народът все по-често нарича Олигарски ореваха орталъка, че се чудели откъде да заделят 26 милиона лв. за парите за майките!Тези наглеци от властта си раздават помежду си стотици милиони, все едно става дума за 2 пакета семки... С тайно решение кабинетът одобри спогодба с приватизаторите на БТК и обявяването на техните задължения от 320 милиона към държавата да бъдат обявени за нищожни!Тази спогодба е предложена след като Цветан Васи

fallback