Снимка: архив, Булфото

Новите управляващи не трябва да пипат пенсионната система, демографската криза е ужасна, заяви бившият социален министър Тотю Младенов пред Нова телевизия.

Той даде пример, че преди 10 години на всеки 100 души, излизащи в пенсия, са влизали 120 нови хора на пазара на труда. В момента съотношението е 100 към 68.

Според Дора Янкова от „Коалиция за България“ до 50-60 лева в следващата бюджетна година могат да се увеличат детските и да се разшири обхватът на хората, които могат да ги получават. Младенов смята, че ако това се случи, само за тази мярка ще трябват над 1 млрд. лв. Трябва да има достатъчно постъпления в бюджета, за да може да си позволим това, уточни той.

„Това за увеличението на майчинските беше залегнало в нашата програма и ние настоявахме това да стане от 1 юли, защото смятаме, че без да се коригира бюджетът на Държавното обществено осигуряване, това може да се случи. На базата на пенсионната реформа, която направихме, аз мисля, че и тази година ще има такава възможност.

По отношение на обхвата от хора, които ще получат енергийни помощи, това също е наложително, защото от 1 април се увеличиха пенсиите и това означава, че трябва да се вдигнат и праговете за получаване на енергийни помощи от хората. Ние подкрепяме и вдигане на помощите за първокласниците. Тези мерки ще доведат до повече пари, които да влязат в бюджета на Министерството на труда и социалната политика”, допълни още той.

Запитан дали с помощи ще настъпи промяната, той изтъкна, че по оперативна проглама „Човешки ресурси” вече са усвоени около 1 млрд.лв. Тези пари свършват вече и трябва да се договорят новите за следващия програмен период, посочи бившият социален министър.

Той изтъкна още, че правителството на ГЕРБ е дало възможност на общините да правят повече социална политика: „Цивилизованото е да дадем на общините те да правят тази социална политика. Но държавата трябва да контролира този въпрос, защото се злоупотребява”. „Аз се радвам, че ГЕРБ подкрепят леви, социални политики, защото във философията на бюджет 2013-та тях ги нямаше”, коментира  Дора Янкова думите на Младенов.

По думите й не става въпрос за раздаване на пари в рамките на бюджета, а за отношение към майките, първокласниците, към хората в по-голяма бедност да получат социална подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase