Сградата на ДАНС. Снимка: архив, Булфото
fallback

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) преминава към Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), решиха депутатите с гласуване на второ четене на промени в Закона за ДАНС. Текстовете бяха приети в отсъствието на парламентарната група на ГЕРБ.

Председателят на ДАНС ще се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя, решиха още народните представители. Досега той се назначаваше с указ на президента по предложение на Министерския съвет.

Oще по темата

След гласуваните промени президентът ще има право чрез министър-председателя да получава становища и анализи от председателя на ДАНС по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност.

Органите на агенцията ще могат да разкриват и разследват престъпления. Те ще имат право да задържат за срок до 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Агентите ще могат да извършват и обиск на лица.

Промените бяха предложени от депутатите от Коалиция за България и ДПС Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров.

Законопроектът предвиждат прехвърляне на функциите и структурата на ГДБОП от МВР към ДАНС. Според мотивите на вносителите основна цел на промените е възстановяването на правомощията на ДАНС и превръщането й в орган за защита на националната сигурност и за ефективно противодействие на трансграничната и на вътрешната организирана престъпност и корупция.

В срок до три месеца от влизане в сила на закона Министерският съвет ще трябва да уреди отношенията във връзка със структурната промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

batevale

преди 11 години

Истината е в деполитизацията на силовите структури като цяло! Ревизия на документацията ,регламентираща работата на служителите.Клетвени декларации за лоялност към Република България........!

25

грр

преди 11 години

"Според мотивите на вносителите основна цел на промените е възстановяването на правомощията на ДАНС и превръщането й в орган за защита на националната сигурност и за ефективно действие на трансграничната и на вътрешната организирана престъпност и корупция."ДАНС го създаде Станишев. Няма никакъв ефект от тази агенция в полза на гражданите. Това е агенция за рекет и контрол.

24

Ясен

преди 11 години

"След гласуваните промени президентът ще има право чрез министър-председателя да получава становища и анализи от председателя на ДАНС..."Честит нов ТОТАЛИТАРИЗЪМ! Членски книжки за ПАртията кога ще започнете да печатате?

fallback