Снимка: архив, Булфото

Бившият вътрешен министър от БСП Румен Петков призна, че е е резервиран към законовите промени, приети от парламента миналата седмица, с които ГДБОП се влива в ДАНС.

„Аз съм привърженик на радикалните промени, но тези са повече от допустимото за една такава консервативна система. Моето притеснение е от това, че те не са обсъждани с професионалните среди и няма оценка как тези идеи се приемат в МВР, ДАНС и ГДБОП, защото ако не е говорено и обяснено, ще е много тежко за системата“, коментира той пред Нова телевизия.

Според него има и риск да се „обезвъздуши системата“, защото промените не са обсъждани с професионалните среди.

Той подчерта, че ако няма ясно разделение на задълженията на отделните служби, цялата отговорност ще падне върху премиера Пламен Орешарски, което „не е добре за една демократична държава”.

Още по темата
Ако ГДБОП бъде отделена от „Криминална полиция“, която е на терен ежедневно и е голямото звено, което набира информация за наркоразпространине и проституция и е един от информационните масиви за антимафиотите, те ще останат незахранени, предупреди Петков.

Според него не е редно и да се променя концепцията за ДАНС и от информационно-аналитична тя да получи полицейски правомощия и функции.

Въпросът е сега служителите й подготвени ли са за това, защото повечето са млади момчета, предупреди бившият МВР шеф.

Румен Петков коментира още, че когато се прави такава кардинална стъпка и няма дебат, не е добър знак за страната ни.

За него не е добра и идеята председателят на ДАНС да се избира от парламента и да се назначава без указ на президента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase