Снимка: Bulgaria ON AIR

Очаква се ЦИК да обяви имената на новите 240 депутати, а те да решат дали ще останат в Народно събрание. Президентът Румен Радев все още не е обявил кога ще свика първо заседание на 50-тото Народно събрание. Той е задължен до 9 юли да го направи.
 
Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев обяви в "България сутрин", че основният закон на страната вменява на президента задължението в едномесечен срок от проведените избори да свика Народно събрание.

"До 9 юли следва да бъде свикан новоизбраният парламент. Старият не се разпуска автоматично, а с акта на полагането на клетва от страна на новоизбраните народни представители. 49-ят парламент все още функционира. Няма нещо да им забрани да упражнят цялата власт, която е предоставена на парламента", заяви д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Преподавателят обясни в детайли каква е процедурата:

От момента на полагане на клетва се конституира новият парламент и народните представители веднага могат да внесат законопроекти и да отправят питания. На първото заседание следва да бъде избран председател и зам.-председатели. Първото заседание може да продължи няколко дни, но това не означава, че нямаме 50-и парламент и че 49-ият функционира.

След това трябва да се конституират парламентарните групи, за да започне връчването на мандатите за съставяне на правителство. Няма срок за провеждане на консултации, но има срок от момента на връчване на първия мандат. Няма срок за провеждане на консултациите между президента и парламентарните партии.

Ако се изчерпат първите два мандата, президентът връчва мандат за трети опит за правителство. Тя няма ограничение в срока, в който да предложи правителство, стана ясно още от думите на д-р Колев.

Според него се наблюдава правилна парламентарна практика да се забрани на отделилите се депутати да влязат в друга парламентарна група. В този смисъл отцепниците не могат да образуват парламентарни групи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase