Цветлин Йовчев приема поста на вътрешен министър Снимка: БТА

„С реформата на МВР се опитват да разградят спомена за Цветанов, а всъщност разрушават ведомството. Присъединяването на ГДБОП към ДАНС няма да окаже никакъв ефект. Единствената цел е да се ограничи властта на вътрешния министър - по същата причина преди създадоха ДАНС, за да ограничат влиянието на тогавашния шеф на МВР Румен Петков“. Това каза бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в ефира на Bulgaria On Air.

Необходимо е да се проветри кадрово министерството, категоричен е Минчо Спасов от НДСВ. „Реформата също е необходима, но тя представлява промяна на формата, не на съдържанието. Смяната на ръководители на регионални структури към МВР не е същинска промяна”, каза още той. Спасов обясни, че ще се застъпи за млади хора, които да бъдат разпределени по всички етажи на структурата.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обаче може да разчита на благоприятен изход от делото, ако ангажира достатъчно грамотни адвокати, коментира Йорданов. Той посочи, че обвиненията засега се подготвят по текстове, които имат малко приложение в практиката. По думите му липсата на богата съдебна практика по тези норми и лошо формулираните текстове в Наказателния кодекс дават предимство на Цветанов.

Още по темата
Съществува вероятност да му бъдат повдигнати нови обвинения, защото много хора се престрашиха да говорят за безобразията, които се разиграваха по време на предишното правителство, смята Спасов. Ако това се случи обаче, ще трябва отново да му се поиска снемане на имунитета, обясни експертът. По думите му законовата стъпка предполага да се започва нова процедура за сваляне на имунитета при всяко следващо обвинение.

Емануил Йорданов коментира и изказването на Цветанов, че срещу него има политическа репресия: „Преди няколко месеца той упражняваше натиск върху съдебната система, имаше влияние при избора на новите членове на Висшия съдебен съвет – един от тях е представителка на ГЕРБ. Той трябва да спре да говори, защото всяка негова дума се обръща срещу него“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase