Премиерът Пламен Орешарски след първото заседание на МС. Снимка: БТА

МВР няма да продължи да работи както в последните четири години, категоричен е премиерът Пламен Орешарски. Министър-председателят заяви, че ведомството е показало „сериозни дефекти” в работата през мандата на ГЕРБ.
 
„Ако някой счита, че то е било в идеално състояние в последните четири години, може да продължи да занимава нашите партньори. Аз ще се опитам пред партньорите да аргументирам обратното – че МВР трябва да почне да работи в интерес на хората и да видим по-отчетливи резултати от неговата дейност, като за тази цел са необходими и някои промени, които в момента извършваме”, каза той.

Още по темата
Опитът за натрапване на някакви идеализирани стари структури, които всички се убедихме, че дават дефекти, не е за насърчаване, допълни Орешарски, като вероятно визира ГДБОП, която ексвътрешният министър Цветан Цветанов защити и пред евродепутати в Брюксел.
 
Орешарски е разочарован, че на втория ден от началото на работата на кабинета имаше протести. Вероятно това е един от рекордите, коментира той. Премиерът си давал сметка, че правителството му няма 100 дни толеранс, но смята, че има право на поне седмица.

Ще направим всичко възможно да убедим всички български граждани, че работим в общ интерес, каза той.
 
Орешарски допусна, че в отделни ведомства ще се наложат ревизии, за да се убедят той и новите министри „евентуални нарушения дали наистина са нарушения или не”.
 
Новите областни управители и бъдещите заместник-министри ще бъдат съгласувани с политическите сили, които подкрепят кабинета. Орешарски уточни, че не познава толкова хора по места, че всички назначения за губернатори да идват от него и се пошегува, че за заместник-министри има повече кандидати, отколкото места. Той увери обаче, че водещ принцип при назначенията, които се очакват до седмица, е експертизата.
 
В по-големите и „тежки” министерства ще има по трима заместник-министри, а в останалите - по двама. Съветниците няма да се увеличават, заяви премиерът.
 
Дали бъдещата Агенция по туризъм ще се върне отново в София ще се реши след среща с бранша. Орешарски заяви, че ще приеме функционални доводи за промяната. Все още не е обсъждано кой да оглави ДАНС след подадената и приета оставка на Константин Казаков.
 
Министерството на инвестиционното проектиране ще бъде с малък състав, изцяло за сметка на щатове от други министерства, без да се увеличава общата численост.
 
С усмивка Орешарски заяви, че имаме много добра данъчна система към момента и даде да се разбере, че не се обсъжда по-нисък ДДС за лекарствата.
 
В програмните приоритети не присъства отпадане на мораториума върху шистовия газ, нито ще бъдат предприемани действия. Знаем реакцията на обществото, това е сигнал, а ние сме отворени към такива сигнали, уточни той.

Премиерът се обяви за пълна приемственост във външната политика. Ще работим за добросъседство с всички наши съседи, заяви Пламен Орешарски.

Правителството ще работи и за това „да изчезне страхът на бизнеса да прави свободно бизнес в страната”.
Актуализация на бюджета към момента не се предвижда. Опитваме се да се справим в рамките на съществуващото, водим сериозни разговори с министрите къде може да се оптимизира, съобщи финансовият министър Петър Чобанов. Той вижда оптимизацията като фокусиране върху важните политики и премахване на „паразитни и излишно раздути разходи”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase