Таня Андреева. Снимка: Булфото

„Моето лично мнение като лекар и непушач е против либерализирането на режима за тютюнопушенето, но в крайна сметка Народното събрание има последната дума“.

Това заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева по повод законодателните инициативи за либерализирането на закона за здравето, които предвиждат либерализация на забраната за тютюонопушете на обществени места. Вчера Андреева обясни, че ще се върви в тази посока, което й навлече остри критики в обществото.

Днес в кулоарите на НС тя разясни, че здравното министерство няма да приканва за такава инициатива и всичко е в ръцете на депутатите. Предложението за промяната в закона обаче категорично нямала да дойде от МЗ.

По думите на Андреева здравното министерство първо ще се заеме европейските стандарти и в Спешната помощ. Здравната министърка обаче призова да не се очакват чудеса веднага. Според Андреева имало редица стъпки, които трябва да бъдат изпълнени.

Още по темата
Здравната министърка обърна специално внимание на условията на работа и мотивацията на кадрите на Спешната помощ. По нейни думи кадрите трябва да бъдат добре мотивирани, защото упражняват отговорна и стресова професия.

Андреева пое ангажимент да се осигурят добри условия и възможности за развитие на кадрите в Спешната помощ по отношение на заплащане, специализация на лекарите.

Според нея от Световната банка можем са очакваме около 300 млн. лева, който ще бъдат инвестирани изцяло в Спешна помощ. Андреева прогнозира, че това най-вероятно ще стане следващата година.

Здравният министър посочи, че в министерството се обмисля вариант всички лечебни заведения, независимо от собствеността им, да работят и по "спешност", т.е. ако стане инцидент в "Драгалевци" и най-близката частна болница е в "Овча купел", пациентът да получи медицинска помощ там, а не да ходи в "Пирогов", Окръжна болница или в "Александровска", даде пример Таня Андреева.

Тя поясни, че частните болници в момента работят с НЗОК и правилата трябва да са еднакви за всички.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase