Д-р Таня Андреева подкрепи либерализирането на режима. Снимка: БТА

Истинска вълна от недоволство в социалните мрежи предизвика изказване на новия здравен министър Таня Андреева, която обяви при своето встъпване в длъжност, че правителството ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при строги условия и контрол.

"Народното събрание е законодателният орган, а от днес по-скоро ще изпълнявам законите, които то приема", посочи д-р Андреева в отговор на зададен въпрос за промените в режима за тютюнопушене.

“Запомнете това лице - то е на д-р Таня Андреева. Единственият здравен министър в света, който подкрепя тютюнопушенето”. Този слоган със снимка на новата министърка обикаля от снощи Facebook.

“Пуша, но много държа забраната за тютюнопушенето да остане! Както от грижа за себе си, така и за другите! Иначе това си е поредното потвърждение на това, че от НС смърди лошо”, е написал потребител.

"И аз пуша, но мисля, че интелигентното поведение е да си остане забраната! Мисля, че това, че хората нямат пари, е главен проблем да не ходят по заведения, а не толкова цигарите!", допълва мнението му потребителка част от групата "Можем ли да променим нещо".

Коментарът на новия здравен министър среща и далеч по-остри реакции сред хората.

Още по темата

"Тази е срам за човешкия вид - в 21-ви век да защитава тютюнопушенето. Що за здравен министър има подобна логика и в що за извратена вселена би съществувал!?", пита Мариан Петков. "В тъпотиите винаги сме първи .Още не е седнала на креслото и започна да изпълнява мутренски поръчки", пишат още във "Facebook".

Макар и далеч по-малко, срещат се и привърженици на идеята за връщане на стария режим за пушене на обществените места.

"Въобще не е продала белия ми дроб. Ако искам, ще ходя в кръчми за пушачи, ако искам за непушачи - изборът си е лично мой", смята привърженик на отпадането на забраната на тютюневия дим в заведенията.
 
Глобалната епидемия от тютюнопушене всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души, които не са пушачи, но са потърпевши от вредното вторично въздействие на цигарения дим, предупреждава Световната здравна организация по повод утрешния 31 май, който се отбелязва като Световен ден без цигарен дим.

Изследвания показват, че в Европейския съюз тютюнопушенето причинява смъртта на повече от половин милион души всяка година. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи в ЕС, могат да бъдат приписани на тютюнопушенето.

В България Законът за здравето забрани от 1юни 2012 г. тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, както и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1 500 лева, а при повторно нарушение - от 3 000 до 10 000 лева.

Въпреки това у нас има определени обществени нагласи за смекчаване на тези драконовски мерки срещу тютюнопушенето. "Атака" вече е внесла в деловодството на парламента предложение за отмяна на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места.

За подобни нагласи намекна и новоизбраният премиер Пламен Орешарски, който посочи, че вариантът с либерализирането на тютюнопушенето е да се намери балансирано решение, което да удовлетворява и едната, и другата група в обществото.

По данни на бизнеса - за последната година близо 30 хиляди души са загубили работните си места от въведените мерки, а много частни заведения са фалирали поради липса на посетители вследствие забраните, като загубите на собствениците на подобни заведения варират между 200 и 300 млн. лева за последната година.

Според данни от допитване на сайта на Министерството на здравеопазването обаче става ясно, че 84 на сто от българскитеграждани са "за" пълна забрана на тютюнопушенето на обществени
места, а за "частична забрана" - около 12 на сто. "Против" забрана на тютюнопушенето на обществени места са гласували около 4 на сто.

Национално представително проучване на Министерството на здравеопазването показва, че през 2011 г. броят на пушачите у нас е намалял незначително с няколко процента. През 2010 г. активните пушачите сред населението са били 41 на сто, през 2011 г. - този процент вече е 39 на сто.

Като основни причини за тази тенденция се посочват мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, както и поскъпването на тютюневите изделия.

Като тотални непушачи са се определили около 50 на сто от мъжете и близо 70 на сто от жените у нас.

Други изследвания на здравни експерти отчитат, че само за последната година у нас заради пълната забрана на тютюнопушенето са регистрирани около 1 600 инфаркта по-малко в сравнение с предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase