Снимка: Bulgaria ON AIR

Президентът Румен Радев издаде указ и свиква на първо заседание 50-то Народно събрание в сряда, 19 юни от 9 часа. Днес и утре ГЕРБ-СДС ще проведе срещи с всички партии, влизащи в нови парламент, за съставяне на правителство. Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова ще водят преговорите от името на ГЕРБ.

"Важно е какво ще направи оста Борисов-Пеевски. Очакваме от тази ос да има действително доста добре планирани действия, да си намерят необходимите съюзници и каква ще бъде точно формулата на това коалиционно управление, дали ще е тройна коалиция, или някакво друго название ще се измисли, те имат достатъчно задачи, които да свършат - Еврозоната, Шенген, оперативните програми, ПВУ. Ако ги свършат, тази ниска легитимност на Народното събрание може би ще се загуби в представите на хората", коментира председателят на 39-ото Народно събрание доц. Борислав Великов пред "България сутрин".

Доц. Александър Христов допълни, че лидерите на първите две, дори три политически партии ясно са очертали дебели червени линии помежду си. “Наистина е добре някой друг да излезе на преден план.  Важното е да са хора, които умеят да постигат консенсус", заяви експертът по публични комуникации доц. Христов за Bulgaria ON AIR.

От своя страна Бойко Борисов беше категоричен, че предстоящият кабинет трябва да е експертен, а важните министерства да бъдат дадени на ГЕРБ и дори настоя от неговата партия да са премиерът, външният и военният министър.

Проф. Боян Знеполски подчерта, е това е резонно условие.

"ГЕРБ имат право да го поставят на масата. В експертен кабинет другите министри могат да бъдат от други политически сили. Правителство е добре да имаме, но основният проблем не е правителството на българската политическа система. Ако погледнем резултатите, те са изключително тревожни - 2/3 от българите не гласуваха, три антисистемни партии влязоха в парламента и почти всички политически сили губят гласове", отбеляза социологът

По думите на проф. Христов, ако бъде съставено правителство, то няма да издържи дълго време, предвид нагласите на хората, процесите в световен мащаб и общественото напрежение. Доц. Великов обаче е на друго мнение.

"Моята прогноза е, че тези хора, Борисов и Пеевски, които имат амбициите да се превръщат в държавници, би трябвало да поемат кормилото на кораба. Предвиждам поне едногодишно управление. При намерено мнозинство и ако резултатите и на ценностна, и административно-бюрократична и политическа основа са добри, тогава може би ще изкарат и пълен мандат", каза доц. Великов.

Проф. Знеполски заяви, че правителство, което е тясно свързано само с ГЕРБ и ДПС, не би било достатъчна основа за стабилно управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase