Миков е готов да свика парламента извънредно във вторник. Снимка: БТА

Председателят на парламента Михаил Миков е в пълна готовност да свика извънредно заседание на Народното събрание във вторник, на което да бъде гласувано предложеното правителство с премиер Пламен Орешарски.

"Готов съм да свикам извънредно заседание във вторник", посочи Миков пред БНР и допълни, че за това няма абсолютно никаква пречка.

"Готов съм бързо да вървим по конституционната процедура за сформиране на правителство", посочи председателят на 42-то Народно събрание.

Още по темата

Той бе категоричен, че в този парламент няма да се допуска практиката "министри да бягат, да се крият, да взимат отпуска, да излизат в болнични, за да мине актуалността на въпроса, зададен на парламентарен контрол".

Но мисля, че г-н Пламен Орешарски има разбиране по този въпрос, ще ми се изпълнителната власт да участва изключително активно в парламентарния контрол, допълни Миков.

Пред националното радио говори и Йордан Цонев от ДПС. По думите му в преговорите БСП и ДПС са напреднали по програмата.

"Днес ще приключим с програмата, утре тя ще бъде готова в редактиран вид. Утре Орешарски обеща, че ще бъде готов съставът на кабинета. Във вторник е реалистично да се гласува правителството; екшън планът е такъв. За персоналния състав на кабинета - Орешарски си води разговори с експерти и хора, на които може да възложи изпълнението на тези функции", посочи Цонев.

Той още веднъж заяви, че ДПС няма никакви квоти в бъдещото правителство, защото то се съставя изцяло на експертен принцип.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase