Снимка: Bulgaria ON AIR

Цветелина Пенкова, която с преференции размести евролистата на БСП и отново влиза в Европарламента, коментира в предаването “Брюксел 1” какво се очаква от новия мандат, ще се ревизира ли зелената сделка.

"Това е вотът на нашите избиратели. Преференциалният вот е изцяло базиран на доверието, което ни се гласува от нашите симпатизанти, така че единственото, което аз мога да направя, е да благодаря за доверието. Смятам, че изпращаме достойни представители в Брюксел, и двамата с Кристиан Вигенин имаме опит в Европейския парламент и ще отстояваме политиките, решенията и заданията, с които ни изпращат нашите симпатизанти и избиратели”, каза Цветелина Пенкова по повод новия ѝ мандат в Европейския парламент.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя допълни, че когато говорим за европейски избори много често наблюдаваме един тип преференциална и мажоритарна кампания, защото обикновено в листите за евродепутати попадат изявени и познати лица на политическата сцена. Избирателят участва активно и изразява личните си предпочитания. Пенкова припомни, че и на предишни евроизбори е имало разместване с преференции в евролистата на БСП, преференции разместват евролистите и сега - на ПП-ДБ и на други партии.

“По отношение на енергетиката, това е един от ключовите и основни ресори, по които бях ангажирана в предходния парламент и считам, че постигнахме много, особено когато става въпрос за ядрена енергетика. С огромни усилия успяхме да направим ядрената енергетика зелена, устойчива и стратегическа за Европейския съюз. Това е важно не само за Европа, но и за България. Ядрената енергетика никога не е била изкарвана от списъка на чистите енергии, този списък се прави сравнително от скоро и постоянно се обновява, това е сравнително нова концепция. Когато влезе в този списък, се дава възможност на частните капиталови пазари да инвестират в тези определени технологии. Това е много добре за България, защото това означава, че няма да се разчита само на бюджетни, държавни средства за развитие на ядрено-енергийния сектор”, заяви Пенкова.

От износител на ток България се превръща във вносител. На въпроса на Милена Милотинова имаме ли шанс отново да изнасяме ток и да бъдем лидер в износа в нашия регион, гостът отговори, че това е един от приоритетите, който трябва да си постави страната ни. Пенкова допълни, че трябва да имаме предвид, че моментите, в които ние сме внасяли ток, съвпадат и с планови ремонти в АЕЦ "Козлодуй".

"Цялото преструктуриране, преосмисляне и промяна на Зелената сделка започна още преди една година в рамките на този мандат на Европейския парламент и на Европейската комисия, защото се видя, че много амбициозните цели, които си бяхме поставили, не са практични, те не са работещи за земеделците, за индустрията и за гражданите на Европа. Ние неслучайно сме го заложили и в европейската платформа на БСП като един процес, който трябва да продължи, защото на първо място трябва да бъде изграждането на работеща и устойчива европейска икономика и индустрия”, коментира евродепутатът.

Според Пенкова кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за още един мандат ще бъде противоречива, но трябва да видим кои ще са другите кандидати, защото до момента няма голяма яснота.

Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase