Снимка: БГНЕС, архив

БСП ще избира нов председател на Конгрес в края на ноември. Това заяви временният председател на БСП Атанас Зафиров. Той бе избран на Национален съвет, за да довърши мандата на Корнелия Нинова, която подаде оставка заради незадоволителни резултати на вота 2 в 1.

Борислав Гуцанов ще ръководи парламентарната група. Вигенин ще води социалистите в ЕП, Драгомир Стойнев ще бъде предложен за заместник-председател на НС. Поемаме курс на обединение и помирение в БСП. Каним всички от лявото пространство на 27 юли на Бузлуджа - нека да бъдем единни, каза още Зафиров.

"Последните дни се изприказваха много приказки за предателства и преврати. Днес разбихме две основни лъжи. Няма тъмни сили, които стоят зад Националния съвет. Върнахме правилата и устава във функционирането на партията, не е имало форма на реваншизъм. Всички решения бяха взети с мнозинство от над 100 гласа, потвъждавайки предложенията на Изпълнителното бюро, заяви Зафиров. И подчерта, че ако има предложение за преговори от страна на ГЕРБ, то ще бъде внимателно прочетено и премислено.

Националният съвет на БСП потвърждава решението да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС, категоричен бе той.

Борислав Гуцанов от своя страна заяви, че съветът е приел решение да призове Калоян Методиев да се оттегли като депутат в 50-тото НС, а ако не го направи сам, ще бъде изключен от парламентарната група. "Корнелия Нинова вече има два пълни мандата начело на БСП, а тя е имала право на точно толкова", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase