Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще подпише указ, с който служебният премиер Марин Райков ще стане отново посланик.

Според Плевнелиев това не е проблем, защото Райков е доказан дипломат от кариерата. Държавният глава призна, че е получил много поздравления от европейски политици, когато е избрал точно него за служебен премиер.

„Аз бях честен към всички, като посочих, че избирам за министър-председател на служебното правителство дипломат. И то не какъв и да е дипломат, а дипломат от кариерата трето поколение“, напомни Плевнелиев.

Според него е съвсем нормално Марин Райков като „компетентен и отговорен дипломат от най-висшето ниво в кариерата“ да се върне обратно към своите ангажименти, след като пое кръста и отговорността да бъде министър-председател на служебното правителство".

Още по темата
„България има нужда от своите качествени дипломати, а и би следвало, когато те поемат сериозни отговорности, държавата също така да понесе своята отговорност, а не да го хвърли на кучетата, след като три месеца е работил, прекъснал е мандата си и е поел една сериозна и тежка задача за родината си“, беше категоричен президентът.

По-рано стана ясно, че служебното правителство е взело решение вчера да предложи на президента назначаване на 8 души на посланически постове. Сред тях е служебният премиер Марин Райков. Традиционната пресконференция след заседанието на Министерския съвет вчера не се състоя заради изслушване на премиера в парламента за състоянието на енергийния сектор.

Днес Райков поправи този пропуск и коментира темата с думите, че не се е отказвал от дипломацията и че да отиде трети път като посланик във Франция не е „добър вкус“. Нито едно от назначенията не е политическо, увери още той и се усъмни, че става дума за разчистване на политически сметки. БСП, която първа излезе с протестно съобщение, на практика така съобщи за предложението за назначения до Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase