Марин Райков. Снимка: БТА

Премиерът и външен министър Марин Райков видя „политическа мотивация” и „призив за мъст и за реванш” зад настояването на БСП президентът да спре всички назначения на посланици на България в чужбина.
 
Според Съвета по външна политика и публична дипломация на НС на БСП е политически некоректно такива действия да бъдат предприемани само дни преди съставянето на ново правителство. „Впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица“, посочват от БСП.
 
Премиерът беше категоричен, че не смята да прекрати дипломатическата си кариера и никога не е заявявал подобно намерение. Според Райков, който беше два пъти посланик във Франция, не е проява на добър вкус да отиде в Париж за трети път.

Още по темата
„Това, което съм дал за двустранните отношения, е немалко и е желателно човек, по-млад от мен, да се опита да даде израз на един друг подход, може би по-различен и вероятно с шанс да бъде още по-ефикасен”, каза той.
 
Райков уточни, че е предложил осем души за посланици, от които един е на място и ще бъде повишен в ранг. Всички до един са професионални кадри, няма нито едно политическо назначение, заяви служебният премиер. Нито един от предложените не е сътрудничил на Държавна сигурност и няма досие. Премиерът не конкретизира имена или държави, нито в коя държава ще се върне като посланик самият той.
 
Процедурата е на фазата, когато има решение на Министерския съвет и президентът очаква да научи кои от посланиците са получили агремани и ще вземе своето решение за издаване на указ, уточни Райков. Решението е било взето вчера на заседание на правителството. Нощес не можах да дам пресконференция, защото се възползвах от законното си право да поспя, иронизира премиерът въпрос защо липсва информация за това.
 
Райков аргументира решението на кабинета с думите, че част от хората не знаели дали няма да бъдат принудени да останат в страната поради „други причини”.  Ако сме „бързали”, можехме да вземем това решение в първия ден. Не сме имали никакво притеснение, че някой ще оспори назначения на професионални посланици и дипломати, заяви министър-председателят.
 
Много е трудно да се оспорва аргументирано становище, чрез което се оспорва правото на един външен министър да бъде назначен за посланик. Това е изключително лош сигнал към нашите европейски и други партньори и съюзници, каза Райков за собствената си кандидатура и допълни, че това поставя под въпрос приемствеността във външната ни политика, която по дефиниция е надпартийна.
 
В този изкуствен сигнал и скандал аз виждам единствено политическа мотивация и тази политическа мотивация е изцяло несъвместима с деполитизирания статут на българския дипломат по закон, допълни премиерът. Райков отново напомни, че е служебен премиер, а не партиен.
 
Тезата, че съм назначил себе си, е най-малкото неуместна, посочи той и подчерта факта, че посланици се назначават с указ на президента. Това не е съвместно решение, допълни премиерът.
 
Райков каза още, че списъкът от осем души покрива по-малко от една четвърт от свободните посланически места зад граница. С това правителството и президентът прецениха за необходимо да бъдат оставени три четвърти от местата на преценката на следващото правителство. Твърде рядко имаме такива прецеденти, каза премиерът.
Списъкът е бил предварително съгласуван на два пъти с президента и в съответствие с процедурата одобрен от него.
 
В призивите за спиране на естествения процес на ротация на посланиците виждам единствено и само призив за разчистване на политически сметки и политическо отмъщение за незнайно какво, беше категоричен служебният премиер и външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase