Райков даде обяснения за политиката на правителството в енергийния сектор. Снимка: БТА

Държа да кажа, че ние положихме максимални усилия и направихме максимума да овладеем проблемите в системата, заяви премиерът Марин Райков в парламента в коментар на ситуацията в енергийния сектор. Депутатите решиха да изслушат Райков, председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова, председателя на БЕХ Михаил Андонов и председателя на НЕК Иво Лефтеров.

Премиерът Марин Райков влезе видимо ядосан в пленарната зала. Преди той да дойде, Явор Куюмджиев от БСП се възмути, че Райков закъснява, но само минути по-късно той се появи. Малко след него дойде и енергийният министър Асен Василев.

В енергетиката липсват стотици милиона левове, цената на тока се увеличи два пъти. Енергетиката е в колапс, заяви Куюмджиев. Той на няколко пъти обвини бившите управляващи от ГЕРБ, че са докарали енергетиката до колапс, а служебното правителство не направило нищо, за да разкрие истината за състоянието на енергетиката. Той нападна остро и шефа на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов, като го нарече некомпетентен и попита какво прави той на поста все още.

Още по темата
Традиционно особено цветущ в изказването си беше лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той предложи, ако Райков не дойде в парламента, депутатите от "Атака" да отидат до МС, за да го доведат. Дотам обаче за щастие не се стигна заради появата на Райков.

По думите на министър-председателя след усилията на служебното правителство е напът да се овладее свръхпроизводството на електроенергия, което било основен проблем в системата. Райков обясни, че страната ни в момента произвежда 12 хиляди мегавата, а цялото потребление и износът е около 5 хиляди. „Заварихме система, която беше поставена пред финансов банкрут“, заяви Райков и допълни, че това се дължало на неправилно ценообразуване. ДКЕВР е планирала производство на зелена енергия в пъти по-малко от реално произведената, заяви Райков.

Той обясни, че проблемите в енергетиката са трупани две десетилетия, а не четири години. Вие идеално знаете това, заяви той и посочи, че сред депутатите имало брилянтни експерти, които знаели какви са проблемите.

Ние заварихме дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия на изключително високи цени. Заварихме и един огромен дълг на НЕК, свързан с изграждането на АЕЦ Белене, който имаше падеж вчера и беше успешно рефинансиран, допълни Райков. Той обясни, че имало и тежки неефективности в държавните предприятия.

Райков беше категоричен, че служебното правителство е било максимално публично. Той определи поканата, която е получил за явяване в НС, като “нареждане от секретарката на председателя на парламента“. Райков обясни, че прекъснал заседанието на МС заради това.

Днес сутринта в 9 часа е изпратено едно писмо, в което е обяснено, че има постъпило искане за изслушване на премиерът, обясни пък новоизбраният шеф на НС Михаил Миков. Той се извини на Райков и допълни, че явно става дума за забавяне на комуникацията.

"Ние заварихме едно тежко състояние и единственият начин да излезем от това състояние е да работим с всички хора в тази система", заяви от своя страна служебният министър на енергетиката Асен Василев. По негови думи служебното правителство не е ровило назад, а е искало да разбере какви са проблемите и да започне да ги решава.

Според него пред служебното правителство е имало два пътя – лесен и труден. Кабинетът решил да тръгне по трудния, а не само да забавя топката и да се опитва да пренареди системата, като се намеси в работата на независимия регулатор ДКЕВР.

Василев също акцентира върху свръхпроизводството и необходимостта да се направят промени в нормативната база. По негови думи всяка година има милиони левове дупки в енергетиката заради неуредиците, за които трябвало да се вземат мерки. Василев обясни, че служебното правителство е готово с мерки, но единствените, които могат да ги приложат, са депутатите, защото те са овластени.

"Нека не вземаме лесните решения. Нека вземем трудните решения, които ще имат дългосрочен ефект", призова Асен Василев. Той поиска да прекара няколко дни с човека, който ще поеме поста му, за да може да го запознае със случвалото се досега.

По време на изслушването Волен Сидеров се опита да вземе думата от място, което за кратко доведе до прекъсване на речта.

Кратък отчет направи и Михаил Андонов от БЕХ. Той обясни, че АЕЦ „Козлодуй” е с 156 млн. лв. печалба за 2012 г., „Мини Марица Изток” са с 16 млн. лв. печалба, ТЕЦ „Марица Изток” 2 – 46 млн. лв. печалба, НЕК – с 99 млн. лв. загуба, в това число Електроенергийният системен оператор, който е дъщерно дружество на НЕК, е с 39 млн. лв. загуба.

Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР, също засегна вече споменатите от Райков и Василев проблеми, като и тя се обяви за изготвяне на нова норматива база, която да реши проблемите. По нейни думи също има огромно разминаване на предвиденото от ДКЕВР производство на зелена енергия и реално произведената. Според нея трябва да се направят промени в закона, който регламентира изкупуването на енергия от ВЕИ-тата.

По думите на Иво Лефтеров състоянието на НЕК е много тежко, ликвидността на компанията е близо до нула, а студеният резерв не е плащан от началото на годината. Основни фактори за лошото състояние на НЕК били ВЕИ-тата и произведената от тях енергия.

Наистина в последните няколко седмици се работи устремено за това да се открият резерви и всички предприятия да направят всичко възможно, каза все пак шефът на НЕК.

Защо не освободихте Мишо Андонов, който е виновен за състоянието на НЕК и БЕХ, скочи пък Делян Пеевски от ДПС, който от два дни е особено активен в парламента. Депутатът припомни, че срещу Андонов има предприети действия от страна на прокуратурата. Той категорично не се съгласи с тезата на Райков, че проблемите в енергетиката са трупани 20 години.

"Такъв срив никога не имало", категоричен бе Пеевски.

Държа да кажа, че негово отстраняване не може да бъде единствено и само на базата на подозрения. На този етап на развитие ние нямаме достъчно основания и данни, за да вземем решение по този въпрос, заяви лаконично Райков. Самият премиер обясни, че отстраняването на Андонов би имало изключително негативен ефект и определи шефа на БЕХ като изключителен експерт.

Райков обясни още, че Андонов е един от свидетелите по делото за АЕЦ Белене и по тази причина трябва много да се внимава и да се подхожда с особено внимание.

Волен Сидеров не остана доволен от отговорите и обясни, че Харитонова се обяснявала като “минувач от улицата“. Според лидера на "Атака" ДКЕВР не взимали никакви мерки, за да спрат вдигането на цената на тока. Той дори заподозря поръчка, която била изпълнявана от регулатора, за да бъдат предизвикани нови улични протести.

Ние сме подготвили законови промени, заяви Райков. Той допълни, че всеки, който е чел Конституцията, знае, че това няма как да стане, преди да има правителство и когато вече има НС, те ще бъдат внесени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase