Делян Добрев Снимка: Impact Press Group

Съставът на ДКЕВР да се избира с две трети парламентарно мнозинство от НС, а не както досега от Министерския съвет. Това предлагат от ГЕРБ с промени в Закона за енергетиката.

Делян Добрев припомни, че подобно предложение е имало още в предното Народно събрание.

Считаме, че тази тема трябва по най-бързия начин да бъде разгледана в пленарна зала, посочи Добрев. Той припомни, че в 41-вото НС е имало консенсус по темата и допълни, че се надява това да не се е променило.

Тези предложения са вписани в управленската програма на на ГЕРБ, така че въпреки че сме в опозиция, ние изпълняваме нашата програма, заяви още ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма. Надяваме се на подкрепа от останалите партии, допълни той.

В предложението на ГЕРБ е записано още, че ДКЕВР ще трябва да прави и ежегодни одити на всички дружества по веригата за ценообразуване на електроенергия. Тези дружества ще бъдат подложени и на проверки от Сметната палата.

Добрев припомни, че в някои ЕРП-та са били намерени редица нарушения при проверките, направени в началото на годината. По думите му трябва да се засили контролът от регулатора и този контрол трябва да се прави всяка година, а не както досега – веднъж на пет години.

С този акт показваме нашата последователност и конструктивност, заяви депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски, който също призова за подкрепа и консенсус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase