Атака е в най-неизгодната позиция в НС, смята Анна Кръстева. Снимка: БТА

"Атака" се счита за новия властелин в Народното събрание, но всъщност тази партия е в най-неизгодната позиция. Рискът за Волен Сидеров и неговия екип се крие в избирателите, които ги подкрепиха“, коментира в ефира на Bulgaria On Air политологът Анна Кръстева.

Според нея поведението на депутатите от националистическата партия напомня за началото на 90-те, когато някои народни представители правеха гладни стачки и спяха на палатки пред парламента. "От „Атака" обещаха минимална пенсия 500 лева, а минималната работна заплата да е над 1000 лева. Гражданите с право ще поискат от партията да изпълни обещанията си и ако не го направи, ще протестират пред нейната централа. Затова и ако има нови избори, вероятно най-губещи ще бъдат именно от "Атака", коментира още Кръстева.

Грешка на Волен Сидеров и ГЕРБ е, че смятат, че целият български народ е недоволен и има отрицателна нагласа към ситуацията в страната, обясни още политологът. "Хората показаха какво искат, но с действията си ясно декларираха, че е нужна политическа партия с управленски капацитет, която да подобри условията за живот", обясни експртът.

По думите й от ГЕРБ са направили две коренно различни заявки за бъдещето.

Още по темата

"От една страна, Борисов обяви, че ще играят ролята на конструктивната опозиция, която ще предлага алтернативни и стойностни решения на проблемите. Нека не забравяме, че голяма част от депутатите на ГЕРБ са били министри. Втората линия беше, че те ще действат като „Атака“ и чрез кворума ще саботират избора на нов кабинет“, поясни Кръстева.

Според нея ГЕРБ е управленска партия, която има много мощни структури на всички нива, затова хората са гласували за тях. Ако от ГЕРБ започнат да се държат като „Атака“, ще бъде голямо падение, защото по този начин ще сринат положителния образ на партия, която може да управлява и има капацитет, е позицията на политолога.

"Гражданите са уморени от протести и политици, които мислят само за себе си. Сега е нужен период на стабилност и нови избори не би трябвало да са на дневен ред", смята Анна Кръстева.

Още новини от областта на икономиката и политиката четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase