Лидерът на"Атака" Волен Сидеров. Снимка: БТА

По-вероятно e да се създаде правителство не с мандата на ГЕРБ, а по формулата програмно правителство, подкрепено от БСП и ДПС , коментира пред „Фокус“ социологът Живко Георгиев.

„Може и да има някой от „Атака”, но „Атака” като цяло няма да подкрепи. „Атака” трябва да направи жест на самоубийство, ако не се възползва от шанса да бъде в опозиция и малко с управляващи. Това е печелившата позиция и за това мечтаят всички партии – да са едновременно и на власт, и в опозиция. А на „Атака” й приляга да бъде два пъти в опозиция – и парламентарно, и извънпарламентарно“, анализира той.

„Очевидно логиката, която донякъде съответства на интересите на партия „Атака”, е да запази своя антисистемен характер, да запази своята опозиционност дори ако в някои моменти подкрепя едно програмно правителство, което обаче нека да стане ясно дали ще го има или не“, добавя социологът.

Според него партията на Волен Сидеров не желае избори наесен.

„Тъй като такава опция все още стои, нейното поведение ще държи отворени вратите за най-различни развития. Някои ще нарекат това опит да се вдигне цената. Според мен то е доста логично поведение на партия „Атака”, която ще се опита да запази, а не да подведе този електорален потенциал, който успя да събере около себе си след тежки времена за нея в края на мандата на предишното правителство, когато беше загубила доста политическо влияние“, коментира Георгиев.

На въпрос за избирането на Михаил Миков за председател на парламента и за подозренията на Борисов за уговорка между БСП, ДПС и „Атака”, той коментира:

„Може би е имало не договорка, а преговори. Безспорно в устата на Бойко Борисов думичка като преговори и съгласуване на позиции не би могла да съществува – там всичко е договорки. Това е неговият арсенал на поведение. Допускам, че е имало съгласуване. Може да е имало съгласуване – поне между БСП и ДПС е очевидно“, отсече социологът.

„Присъстващите в този парламент не бива да забравят, че това, което правят, се гледа, че със своето поведение те отправят някакви послания. Дали някой ще осмисли тези послания, е друг въпрос, но всеки си плаща цената за своето поведение“, предупреди Живко Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase