Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: архив, БТА
fallback

ГЕРБ трябва незабавно да върнат поучвателния мандат, който ще получат от президента Росен Плевнелиев, след като бъде свикано 42-рото Народно събрание, заяви пред TV 7 лидерът на ДПС Лютви Местан.

По думите му огромното мнозинство отрекоха модела на Цветанов и Борисов, следователно ГЕРБ са в извън властта и са в изолация.

Местан изрази надежда президентът Росен Плевнелиев да връчи проучвателния мандат на ГЕРБ още на 23 май.

„Отговорността предполага проучвателният мандат на ГЕРБ да бъде върнат веднага. В конкретната ситуация има три парламентарни групи, които заявиха, че няма да се коалират с ГЕРБ, и е нелогично този мандат да бъде задържан и един ден”, каза още той.

 „Българските граждани свалиха една партия от власт, но не качиха друга. Тоест искат по-различен модел”, аргументира се още лидерът на ДПС.

Oще по темата
Според него вторият проучвателен мандат на БСП, която официално номинира Пламен Орешарски за премиер, трябва да бъде успешен.

 „Очакваме г-н Орешарски, след като получи мандат, да покаже програмата си и да изразим забележките си. Кой още ще подкрепи - пазарлъци с ПП „Атака” няма, няма и да има. Това би било не просто изкривяване на политика, а извращаване на основополагащи принципи в политиката в някаква степен, нещо, на което един отговорен политик няма право. Оптимист съм, че вторият проучвателен мандат ще бъде успешен”, отсече Местан.

По думите му обаче това не означавало, че "Атака" няма да подкрепят програмата на Орешарски. Той беше категоричен, че Бойко Борисов трябва да се научи да губи.

„Бива ги по пъклените планове, трябва да им призная тази компетентност, било за незаконни подслушвания, купуване на депутати, опит за подчиняване на една или друга независима медия на политическата им воля, за политически рекет. Умеят ги тези неща. Но да искаш касиране на изборите, след като от друга страна си първа политическа сила, е тежки признание, че изборите са загубени“, заяви Местан.

Той призна, че ДПС като част от бившата коалиция с НДСВ имат пряко отношение към избирането на Бойко Борисов за главен секретар на МВР през 2001 г. Местан не отрече и посещенията на Борисов в Боянските сараи при Ахмед Доган.

По думите на Местан в доклада на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е имало признание, че ДПС не смята, че всяко решение на партията е правилно и това е едно от решенията си, с които не са особено горди.

„Когато една политическа сила дава подкрепата си за някого, трябва да внимава в какво може да се изроди това. Опредено сме подценили силното его на Бойко Борисов”, заяви Местан. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

ченге

преди 10 години

Браво на агента Павел ! Добре ги каканиже за сега,ама след 5-6 месеца ще се чуди къде да се дява ...

50

George1

преди 10 години

Гнусният писклив гей Местан се е взел много на сериозно.

49

Goso

преди 10 години

Da jivee DPS......stiga gerb da *** supata.....

fallback