Цветлин Йовчев. Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев освободи от длъжност началника на кабинета си Цветлин Йовчев окончателно. Държавният глава е издал указ, с който освобождава Йовчев считано от днес, съобщиха от президентството. Новината, че началникът на кабинета на Плевнелиев си тръгва стана ясна още през април. Тогава обаче Йовчев беше в отпуск и Плевнелиев не можеше да разпише указа.

Имам лични проекти, които не мога да съвместя с длъжността началник на кабинет на президента, коментира той мотивите си тогава. Йовчев беше категоричен, че следващите му начинания нямат нищо общо с политиката.

Още по темата
Новината за оставката на Цветлин Йовчев предизвика вълна от политически реакции. Лидерът на РЗС Яне Янев намекна, че оставката му идва след формиране на вътрешен разследващ орган в президентството, който да провери откъде е изтекла информацията за декларациите на служебните министри, които по данни на Яне Янев били входирани с изходящи номера. Припомняме, че малко след встъпването в длъжност на служебния кабинет Яне Янев обяви, че има нарушения в декларациите на служебните министри. Йовчев категорично отхвърли това твърдение.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък коментира, че оставката на Йовчев не е добър знак – напускането му на поста стана на фона на организирането на предсрочни парламентарни избори. Не виждам кой би могъл така пълноценно да замести Цветлин Йовчев  - да дава компетентни съвети на президента, да наблюдава процеса на организацията на изборите, посочи Костов.

Някои граници в президентството очевидно са преминати, за да се стигне до оставката на началника на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, заяви пък тогава Румен Петков от БСП.

Цветлин Йовчев е бивш председател на ДАНС. Той беше назначен малко след идването на власт на ГЕРБ и подаде оставка през февруари 2011 година заради скандала с изтеклите СРС-та, повдигащи въпроси за политически натиск при назначения и покровителство върху контрабандата.

През юни 2011 г. стана ясно, че Цветлин Йовчев е бил назначен за съветник по националната сигурност на Бойко Борисов, а след президентските избори Йовчев оглави кабинета на Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase