Снимка: архив Булфото

Началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев е подал оставка, съобщи той пред „Фокус”.

Йовчев, който е бивш шеф на ДАНС, в момента е в отпуск и след приключването му ще напусне администрацията на президента.

Имам лични проекти, които не мога да съвместя с длъжността началник на кабинет на президента, коментира той мотивите си. Той отказа да даде повече информация, но беше категоричен, бе следващите му начинания нямат нищо общо с политика.

Още по темата
По-рано днес лидерът на РЗС Яне Янев попита дали има високопоставен служител на президентството, който е депозирал оставка и е излязъл в отпуск. В думите на Янев се прокрадна намек, че Йовчев си тръгва, защото има теч на информация от “Дондуков“ 2.

„Господин Янев е погрешно информиран. Не е имало дори намек за подобно нещо. Не само това, практически е невъзможно някой да сподели факти, които не са му били известни”, категоричен бе Йовчев.

Цветлин Йовчев е бивш председател на ДАНС. Той беше назначен малко след идването на власт на ГЕРБ и подаде оставка през февруари 2011 година заради скандала с изтеклите СРС-та, повдигащи въпроси за политически натиск при назначения и покровителство върху контрабандата.

В един от записите се чуваше как премиерът Бойко Борисов иска от шефа на Агенция “Митници” Ваньо Танов да прекрати проверка в пивоварна “Леденика”, собственост на вече покойния Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата.
 
На друг аудиозапис пак беше Ваньо Танов, но в разговор със зам.-министъра на финансите Владислав Горанов, който обявява, че началникът му Дянков е загубил позиции пред премиера и че не работи достатъчно.

През юни 2011 г. стана ясно, че Цветлин Йовчев е бил назначен за съветник по националната сигурност на Бойко Борисов, а след президентските избори Йовчев оглави кабинета на Росен Плевнелиев.

Към настоящия момент не е издаван указ за освобождаване от длъжност на началника на кабинета на президента Цветлин Йовчев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Началникът на кабинета на президента Цветлин Йовчев е поискал да бъде освободен от длъжност по лични причини, свързани с желанието му да реализира свои проекти, които не може да съвместява със заеманата от него позиция. В момента Йовчев е в отпуск.

Назначаването и освобождаването от тази длъжност става с указ на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase