Снимка: Булфото, архив

Блокадата на българо-турската граница от страна на превозвачите пречи на бизнеса. Около това становище са се обединили президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Марин Райков.

Двамата са се срещнали днес преди началото на консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии за насрочване на дата за първото заседание на 42-то Народно събрание, за да обсъдят блокадите на ГКПП-Капитан Андреево.

„Създалата се ситуация противоречи на интересите на двете страни  Република България и Република Турция и на стремежа им да развиват безпрепятствено икономическата си комуникация в интерес на желаната динамика на стопанските взаимоотношения“, е мнението и на двамата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Преди дни българските превозвачи блокираха граничния пункт и бяха категорични, че няма да отстъпят, докато не получат писмено уверение от Анкара, че турските власти ще спазват подписаните от тях международни спогодби и няма да налагат репресия върху българския бизнес, като задържат наши камиони с дни без основателна причина.

Още по темата

След това пък турски шофьори блокираха пътното платно към ГКПП Капитан Андреево като своеобразен контрапротест срещу действията на българските превозвачи

Райков е запознал днес президента с проведените по негово указание разговори от страна на българския посланик в Анкара с турското транспортно министерство, както и с разговорите на българския консул в Одрин с администрацията на турското КПП Капъкуле.

В перспективата на предстоящите контакти между министрите на транспорта на България и Турция в Лайпциг на 22 май Марин Райков сподели намерението си да предприеме реципрочни мерки спрямо тези, които администрацията на южната ни съседки е приложила по отношение на българските превозвачи, по начин, който да създаде симетрия и с оглед отношението към турските превозвачи на територията на България.

Същевременно премиерът посочи, че е наредил на Министерство на вътрешните работи да предотврати всякакви действия на превозвачи от Турция у нас, които биха довели до нерегламентирано възпрепятстване на движението и товаропотока по българските пътища.

В късния следобед служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев замина за граничния контролно-пропускателен пункт с Турция "Капитан Андреево", за да се срещне с представители на българските превозвачи и да ги информира за проведения днес разговор с посланика на република Турция у нас Исмаил Арамаз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase