Христо Бисеров. Снимка: Булфото

ДПС ще води разговори единствено с БСП за съставянето на правителство, заяви Христо Бисеров от ДПС пред bTV. Бисеров беше категоричен, че от Движението за прав и свободи нямат намерение да сядат на масата с представители на “Атака“.

По думите му преговорите с националистите са били отговорност на столетницата. Обект на консултациите обаче няма да е съставяне на коалиционен кабинет. Бисеров за пореден път категорично обясни, че в 42-рото НС не може да работи коалиционно правителство, а единственият вариант е програмен кабинет.

"На хората трябва да им е ясно към какво се стремим - правителство начело с Пламен Орешарски, програмно, със задачи, цели и срокове", отсече той. По думите на ексдепутата отговорността за действията на подобен кабинет ще се носи от всички политически сили, които са го подкрепили. ДПС нямала да има "партийни министри" при съставянето на такова правителство.

От думите му стана ясно, че „червените” ще могат да разчитат на подкрепата на ДСП с приемането на „някои корекции” по програмата на кабинета.

„Това правителство няма да бъде на БСП, подкрепено от ДПС и ”Атака”. Това ще бъде правителство на Пламен Орешарски, лансирано от БСП.

Христо Бисеров изключи хипотеза за кабинет на ГЕРБ – нещо, което от партията направиха още в изборната нощ.

Те така се затвориха и изолираха. Те ще получат мандата, но се надявам, че няма да го реализират”, заяви Бисеров. Той коментира възможността и за трето завъртане на мандата като много рискована и обяви, че в ДПС не мислят в такава посока.

Според него съставянето на правителство, което вероятно ще разчита на „плаващи” депутати и на тяхното разположение, ще покаже дали може да се върши работа в парламента по приемането на закони. Ако това не се случи, „отиваме на нови избори”.

Ексдепутатът отказа да коментира и евентуално нареждане на бъдещия кабинет. По негови думи в момента е твърде рано да се говори с конкретни имена.

Конкретни имена за председател на НС Бисеров не коментира, но заяви, че всеки народен представител би трябвало да попада в профила на ръководител на парламента и вероятно двете най-големи политически сили ще представят свои кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase