Бойко Борисов. Снимка: архив БТА
fallback

Не става въпрос за самоприпознаване, а за директни обвинения, които бяха хвърлени върху авторитета и имиджа на Политическа партия ГЕРБ и мен самия като неин председател, това заявява Бойко Борисов в отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров.

По-рано днес обвинител №1 се запита защо една определена политическа партия се припознава в скандала с намерените бюлетини в Костинброд, при положение че не е била спомената в нито една изказване или съобщение на прокуратурата. В отвореното си писмо, което е с копие до ССЕ, ПАСЕ, Европейската комисия, Европейския парламент, Алианса на либералите и демократите в Европа, Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и ЦИК, Борисов обяснява, че благодари на обвинението за публичната информация по разследването на случая в Костинброд.

Oще по темата
В отговор на изразеното от Вас мнение по време на пресконференцията на прокуратурата, че ГЕРБ се е припознала като адресат на обвиненията за отпечатването на 350 000 нелегални бюлетини, Ви изпращаме 135 страници с публикации от български и международни електронни медии, които в деня за размисъл преди изборния ден нанесоха сериозни внушения и обвиниха индиректно ГЕРБ в манипулация на изборите. Внушенията бяха още по-мощни в заглавията на първите страници на вестниците в самия изборен ден на 12. 05. 2013 г., се казва в отвореното писмо. От него става ясно още, че експремиерът се надява Цацаров, въпреки голямата си натовареност, да намери време да се запознае с въпросните публикации.

Борисов обяснява още, че той и партията му стоят твърдо „зад действията и професионализма, с който българската прокуратура работи и отстоява своята независимост“.

Не веднъж съм заявявал, и категорично стоя зад това, че българските институции, в това число и прокуратурата, не бива да бъдат използвани за користни цели и в услуга на определени интереси. Призовавам всички политически партии да запазят авторитета и независимостта на институциите в страната. Убеден съм, че те трябва да работят в услуга на обществото. И затова призовавам партиите да сложим край на компроматните похвати в българската политика, се казва още в писмото.

Лидерът на ГЕРБ категорично заявява, че “адмирира работата на прокуратурата“ и желанието й да стигне докрай.
Между главния прокурор и Борисов прехвърчаха искри, след като Борисов обяви в свое интервю за “Труд“ днес, че обвинението е смъкнало 5-6 на сто подкрепа на ГЕРБ на изборите. Днес главният прокурор категорично отхвърли подобни обвинения.

Политическа партия ГЕРБ и аз самият, винаги сме имали категорична позиция да не коментираме анонимни сигнали и класифицирани документи, за които нерегламентирано е изтекла информация. Винаги съм твърдял, че всяко неоторизирано оповестяване на класифицирана информация има вредни последствия за авторитета на институциите. Използването на компромати и анонимки не е в стила на ПП ГЕРБ. Никога не сме го правили и няма да се изкушим да посегнем към този похват, се казва в писмото на Борисов по повод разпространените днес до медиите анонимни имейли, подписани от “достойни прокурори“, в които се твърди, че прокуратурата е действала по поръчка на кандидат-депутата от ДПС Делян Пеевски и БСП за бюлетините.

Цацаров днес на брифинга категорично отхвърли тези “разкрития“ и дори обяви, че подателят едва ли е прокурор. Той обаче обвърза писмото с искането на имунитета на Цветан Цветанов и други действия на обвинението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

361

oho boho

преди 10 години

Абе тук само платени *** на БСП ли пишат ? ... Аман от разбирачи и плювалници. Никой не може да свърже и до днес тия бюлетини с Герб, но пък *** които изсраха БСП с тия компромати имаха резултат. Българчето е тъпо и простичко, връзва се на евтини компроматчета... гласува за изедниците и после реве че държавата се разпада... Успех българино, нищо добро не те чака с Орешарски и компания които тази сутрин заяви че вдига доходите от фискалния резерв !!! ... Така се прави ;-)

360

Анонимен

преди 10 години

Голямо писане е паднало на Мутрата,а колко има още да пише-ум ще му зайде!

359

Кратун

преди 10 години

Не мога да разбера защо реве Борисов, че не го оставиха да си довърши далаверата докрай? Тези бюлетини да не би да са отпечатани без да исакат? "Опс, извинете, изтървахме бройката..."Нали спечели изборите и си победител! Давай напред!

fallback