Румен Петков. Снимка: архив, Булфото

Служебното правителство на Марин Райков прояви престъпна безотговорност при организацията на изборния процес, каза Румен Петков от БСП пред „Фокус”.

„Служебното правителство прояви престъпна безотговорност при организацията на изборния процес, защото то носи отговорност от обявяването на обществената поръчка за отпечатването на бюлетините до тяхното отпечатване и разпространение в областите за гласуване. Самият факт, че правителството на Марин Райков не е контролирало процеса след това, показва неговата абсолютна неспособност и яловостта на министър-председателя Райков”, заяви Петков.

По повод иззетите 350 хиляди бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд през нощта срещу 11 май, Министерският съвет заяви, че е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини. “Нашите взаимоотношения с тази печатница са приключили на 8 май. Министерски съвет няма задължение по договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата", заяви министър-председателят Марин Райков.

Още по темата

По думите на Румен Петков огромна отговорност освен служебния кабинет носи и президентът Росен Плевнелиев. „Всички негови клетви през вчерашния ден как много вярва на една или друга институция, са толкова кухи, че най-добре е той да замълчи и да опита, ако той не може, да покани експерти, с които да анализира тежкия провал на служебния кабинет, който той лично е назначил”, каза Петков.

Според него служебното правителство е трябвало да контролира целия процес на отпечатването на бюлетините, тяхното разнасяне в избирателните райони, на гаранцията, че няма да се спекулира, както с производството, така и с разнасянето на бюлетините. „Служебното правителство нищо от това не направи”, категоричен беше Петков.

По думите му при нормално протичащи избори има правителство, което носи отговорност. „Никога не се е стигало до такива невиждани и нечувани катаклизми. Това е такава некадърност, такава неспособност, каквато не искам повече да виждам при българските институции”, допълни Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase