Лютви Местан. Снимка: архив Булфото

Несъстоятелен, дори бих казал жалък, е опитът на Бойко Борисов да подмени въпроса за съдържанието на разговора с въпроса защо е записан незаконно, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Коментарът му дойде в отговор на днешното изказване на експремиера и лидер на ГЕРБ по повод привикването му в прокуратурата за изтеклите в медиите записи на разговори между Борисов, ексземеделския министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов.

Още по темата
„Това не беше разпит, разговаряхме как да се разбие тази престъпна група, която прави незаконни подслушвания по домовете на хората“, заяви бившият премиер.

„Разговор може да е била формата на разпита, защото има разлика между езиковото понятие разговор и юридическата категория разпит. Има ясно определение що е то разпит и снемане на показания. Държавното обвинение разпитва, заявява Местан от своя страна, цитиран от пресцентъра на партията.

Според лидера на ДПС прокуратурата би следвало да образува две производства - едно за незаконно записване, и второ - много по-важно за съдържанието на незаконно записания разговор. Борисов реагира като ужилен, че го записват как задоволява малки и големи нужди, но е много снизходителен към подслушванията на Цветанов. В една правова държава, при толкова ярки доказателства, новината нямаше да бъде, че е разпитан еди-кой си, а че е задържан, посочва Лютви Местан.

Преди десетина дни до медиите бяха разпратени записи от разговор между Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, в който тримата обсъждат магистрати и ги описват с обидни квалификации.

След разпространяването на записите  Николай Кокинов подаде оставка като ръководител на СГП, защото от подслушаната среща ставаше ясно, че изнася пред Мирослав Найденов данни от досъдебното производство срещу него, както и резултатите от проверката на прокуратурата за незаконното подслушване по сигнала на Сергей Станишев.

Кокинов е потвърдил уличаващия разговор с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя в обяснение пред ВКП, съобщи днес в. „Преса“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase