Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА

Не може да се очаква от президента да дава оценки за работата на един или друг политически лидер, а това дали е имало доказателства за подслушване или не, е работа на прокуратурата.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в отговор на въпрос дали бившият вътрешен министър в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов трябва да се оттегли от политиката след заявеното днес от бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че министрите от правителството на Бойко Борисов са били незаконно подслушвани от МВР и Цветанов е отговорен за това.

Президентът потвърди, че е имал среща с Мирослав Найденов, за която бившият земеделски министър говори, че е станала преди формирането на служебното правителство.

Плевнелиев допълни, че е имал такива срещи и с всички други министри от правителството на ГЕРБ, защото за него е било важно да разбере какви са текущите проблеми пред министерствата, за да може служебното правителство да има яснота за проблемите.

Още по темата
На въпрос дали е вярно, че по време на срещата с Найденов телефонът на президента е бил извън стаята, Плевнелиев заяви, че срещите му с всички министри са били на четири очи.

„Когато имам среща, аз винаги си оставям телефона при моята секретарка, защото съм учтив човек”, допълни той.

„Като президент хората очакват от мен да си вдигам телефона, но когато съм на среща, не очаквайте от мен аз винаги да съм на телефона. Аз имам десетки срещи всеки ден с министри, посланици, държавници. Много често моят телефон е при моята секретарка”, каза още Росен Плевнелиев.

Той беше категоричен, че няма как да бъде притеснен за подслушванията, защото той винаги е настоявал за прозрачност.

„Това, обаче не означава, че не съм притеснен за спазването на гражданските права на милиони българи, което обаче е задача на прокуратурата. Служебното правителство създаде всички предпоставки прокуратурата да си свърши работата максимално добре”, коментира държавният глава.

Той призова депутатите в следващия парламент да променят Закона за специалните разузнавателни средства.

„Това, че Европа следи внимателно ситуацията в България, е добре. Това, че Държавният департамент на САЩ също посочва практиките за незаконно подслушване като проблем, е добре за България. Най-важно е самите ние в България да решаваме проблемите си. За да бъде решен един проблем, обаче, той трябва да бъде поставен с цялата си острота на масата и в дневния ред на институциите. Това се случи вече и сега на ход е прокуратурата, а след това на ход ще бъдат депутатите от 42-рото Народно събрание“, каза още държавният глава.

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов вече беше разпитан като свидетел по делото, водено срещу служителите на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров, образувано по сигнала за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и магистрати.

Найденов е поискал лична физическа охрана и са взети мерки за неговата защита.

Сутринта Найденов хвърли „бомба“ в ефира на bTV, като обяви, че МВР по времето на кабинета „Борисов” масово е подслушвало незаконно не само опозицията и бизнеса, но и самите членове на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase