Мирослав Найденов Снимка: архив, БТА

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов беше разпитан като свидетел по делото, водено срещу служителите на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров, образувано по сигнала за незаконно подслушване на политици, бизнесмени и магистрати.  Това съобщиха от прокуратурата. 

Найденов е поискал лична физическа охрана и са взети мерки за неговата защита. Постановлението за защита е изпратено за изпълнение на главния секретар на МВР Калин Георгиев, уточняват от прокуратурата, без да дават повече подробности.

Сутринта Найденов хвърли „бомба“ в ефира на bTV, като обяви, че МВР по времето на кабинета „Борисов” масово е подслушвало незаконно не само опозицията и бизнеса, но и самите членове на правителството.

Ексминистърът твърди, че целият Министерски съвет е бил слушан със знанието и разпореждането на Цветан Цветанов от още 2009 г.

„Цветанов, ти си го правил, политически честното е да слезеш от сцената, иначе това безобразие ще продължи. Някой трябваше да излезе и да каже ясно: Царят е гол! Както го правя аз в момента. Има и други подслушвани министри, ослушвахме се всички и в залата на МС, целият МС знаеше и дори сме си разправяли случки за това какво сме правили и как са ни слушали”, разказа Найденов.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно. 

Още по темата
След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване.

Прокуратурата повдигна обвинения на висши служители на СДОТО. С обвинения се сдобиха  Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов, както и началникът на отдел Радко Димитров.

Според прокурорската проверка Радко Димитров изтрил данните от спецавтомобила на МВР, като използвал отвертка след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Вътрешният министър Петя Първанова обаче лансира тезата, че нямало саботаж на проверката, а апаратурата не работела. Версията й беше потвърдена и от главния секретар на МВР Калин Георгиев. Той беше категоричен, че информация не е била унищожавана от длъжностно лице на МВР и че тази информация „е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase