Снимка: архив, Guetty Images

Прокуратурата извика спешно на разпит бившия земеделски министър от кабинета „Борисов“ Мирослав Найденов по повод обвиненията, които хвърли тази сутрин пред bTV срещу Цветан Цветанов за незаконно подслушване.

По думите на Найденов МВР по времето на кабинета „Борисов” масово е подслушвало незаконно не само опозицията и бизнеса, но и самите членове на правителството.

Целият Министерски съвет е бил слушан със знанието и разпореждането на Цветан Цветанов от още 2009 г. Бившият земеделски министър призова Цветанов да слезе от политическата сцена.

Мирослав Найденов ще бъде разпитан като свидетел в рамките на днешния ден, съобщиха веднага след интервюто от прокуратурата.

Прокуратурата го призовава за разпит по делото, водено срещу служителите на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров.

Още по темата
Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО, и неговите предшественици Камен Костов и Цветан Иванов за това, че като директори не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици.

Кацаров е обвинен и за престъпление по чл. 311, ал. 1 от Наказателния кодекс – за съставяне на неверен документ.

Привлечен в качеството му на обвиняем е и началникът на отдел в СДОТО Радко Димитров, станал популярен като Радко Отвертката, за извършено от него престъпление по чл. 287А , т. 2 от НК - за унищожаване на запис или част от него.

Припомняме, че скандалът с подслушванията тръгна по сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, след като го беше получил на служебната си поща анонимно.

След проверката по т. нар. „Български Уотъргейт“ главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че две трети от сигнала на Станишев е верен и са установени редица нарушения, които създават предпоставки за незаконно подслушване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase