Работната среща приключи с поети ангажименти за съвместна работа и решаване на проблеми. Снимка: БСП

Двучасова работна среща проведоха днес кандидати за народни представители от Коалиция за България с организации, представляващи хората с увреждания в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Хората  с увреждания са повече от 11 процента от населението у нас и ежедневно се сблъскват с тежки проблеми, споделиха представителите на организациите им, които дойдоха на срещата въпреки оказан натиск от страна на представители на ГЕРБ да не участват в нея.

В другите държави хората с увреждания са видими навън, на улицата , за разлика от тук, където средата не го позволява и ги обрича да стоят вкъщи в самота.

Над 50 процента от тях са безработни, въпреки приетата дългосрочна стратегия за заетост. Проблемът е, че стратегията е най-добрата в ЕС, но така и не са намерени средства да се финансира.

Комисиите по ТЕЛК пък все още обработвали молби от 2008 година , което поставя много хора извън системата. Огромен брой деца с увреждания пък всяка година отпадат от образователната система.

Конституционно, законодателно и като стратегии сме много напред , споделиха те , но няма никакво финансово обезпечение и не се изпълнява заложеното.

Да се води нормален диалог и да се финасират и изпълняват мерките, да не се допуска строеж на нови сгради, които не отговарят на наредба номер 4 на МРРБ за достъпност на средата, поискаха организациите от кандидатите за народни представители от Коалиция за България.

Проблемът през последните години беше в липсата на елементарна социална чувствителност на правителството на ГЕРБ, отбеляза водачът на листата на Коалиция за България в 24-и район Петър Курумбашев. В парламента последните 3,6 години мнозинството отхвърляло всякакви предложения дори за индексиране на доходите на хората с увреждания. Той поиска от организациите да сигнализират за всяка нередност и обеща народните представители да осъществяват натиск и да задават парламентарни питания, независимо кой ще управлява.

Кандидатът за народен представител предложи на организациите заедно да разгледат проекто-бюджет 2014 перо по перо, за да бъдат отстоявани интересите на хората с увреждания.

"Не можем да приемем по никакъв начин, каквото и да е положението в България, най- голямата тежест да се стоварва върху най- беззащитните, върху тези, които не могат да си помогнат сами", отбеляза водачът на листата на КБ в 23-и МИР Жельо Бойчев. По осигуряването на достоен живот за хората с увреждания, хората в неравностойно положение, може да се съди за степента на зрелост на една държава. "Ние ще бъдем вашите представители в Народното събрание, няма да допуснем да бъде приет бюджет, който ощетява интересите ви и ще работим за изпълнение на исканията ви!", ангажира се категорично той.

В срещата се включиха с мнения още кандидатите за нарони представители Ваня Добрева и Валентина Богданова, които коментираха проблемите пред децата с увреждания в институциите и образователната система. Ваня Добрева заяви, че образованието е приоритет за Коалиция за България, като се поставя акцент върху достъпа до образование на децата със специални потребности.

В срещата взеха участие още и кандидатите от Коалиция за България Георги Кадиев, Гергана Алексова, Анна Ананиева.

От Съвета предоставиха на кандидатите за народни представители своя списък с всички свои искания, на които търсят решение.

Накрая на работната среща всички участници се обединиха в заключението, че проблемите са много и тежки и изискват съвместна работа, която тепърва започва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase