Снимка: Офис на Ивайло Калфин
fallback

Ивайло Калфин подари на британския политик Найджъл Фараж часовник, за да му напомня всяка минута, че не е прав с прогнозите си за вълна от гладни българи на британските острови след отпадането на ограниченията за работа на 1 януари 2014 г.

Двамата се срещнаха днес в София, където британската телевизия „Ченъл 4” снима филм за Фараж в навечерието на местните избори във Великобритания на 2 май.

„Електронният часовник е изобретен именно от български емигрант. Сложете го на бюрото си, за да ви напомня, че грешите с прогнозите, с които плашите съгражданите си. Българите нито са заплаха, нито ще изядат социалните помощи на британците”, каза Калфин на Фараж.

В интервюто под формата на разговор с Фараж Ивайло Калфин подчертава, че от 6 г. българите вече могат да пътуват, да живеят и да учат във Великобритания и че единственото, което ще се промени след 1 януари, е, че тези, които работят на черно, ще излязат на светло и ще почнат да правят вноски към британската социална система, а не да я ограбват, както твърди Фараж. След отварянето на трудовите пазари ще идват хора, които търсят работа, а не помощи.

По данни на британската статистика между 30 000 и 35 000 българи (2009 г.) живеят на Острова и всеки четвърти от тях е студент. От такси и за издръжка близо 5000-те български студенти внасят в британската хазна по 10 млн. евро годишно. На 600 британци, които нямат работа, един е българин. Калфин подчерта, че вероятността емигрантите да получат социални помощи е много по-малка, отколкото британските граждани.

Найджъл Фараж, лидер на Британската партия на независимостта и евродепутат, води кампания срещу отпадането на ограниченията за работа в ЕС за българи и румънци в края на годината. От трибуната на Европейския парламент той призова евроинституциите да прекратят политическите връзки със София и Букурещ, тъй като те са овладени от организираната престъпност. Фараж и Калфин влязоха в словесна схватка в Страсбург и през март, когато българският евродепутат заяви, че Великобритания не бива да допуска различно отношение към българите само заради тяхната националност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

EDRJAN

преди 11 години

MAMKA IM... KAK SE PODIGRAVAT SAMO S OT4AQNIQ NI NAROD. NO ZA TOVA DA GI E SRAM POLITICITE

49

Анонимен

преди 11 години

Няма да има вълна от гладни българи на Oстрова от 2014 г...Дотогава ще са измрели от глад или изгорели по площадите...

48

Лингвист

преди 11 години

ФАРАШ-от Румънски. Използва се и в североизточна България-чуждица от румънски. Фараш е лопата с която се рине *** на животните,от тоалетните в двора,т.е. екскраменти на животни и хора!Може да се използва и за почистване на изгорели отпадъци на печки или за хвърляне на *** в печките!

fallback