Снимка: архив, Guetty Images
fallback

Няма начин като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов да не е знаел за незаконното подслушване във ведомството си. Около тази теза се обединиха бивши висши ръководители на служби и експерти по сигурността пред bTV.

Бившият вицепремиер в кабинета „Борисов” не прие, че носи вина за незаконното подслушване, което прокуратурата потвърди след проверка в МВР по сигнал от БСП.

„За обществото ще има еднакво негативен ефект и от знанието, и от незнанието на министъра за закононарушенията в МВР,” отбеляза бившият директор на Националната следствена служба Бойко Рашков.

По думите му, ако министърът не е знаел, постът му се лишава от смисъл. Следенето на граждани с тайни способи е нещо особено и затова е възложено на него и на председателя на ДАНС и ако Цветанов не е знаел, той не е изпълнявал отговорността си към гражданите, смята Рашков.

Oще по темата
„Ако използвам изказа на един бивш висш служител, сега председател на предизборен щаб, който заяви, че МВР не е „плод-зеленчук”, накрая министерството ще се окаже една зеленчукова градина, която никой не охранява,” допълни Рашков.

„Ръководството на министерството трябва да знае за незаконното подслушване. За мен излиза, че Цветан Цветанов лъже и той трябва да поеме и политическа, и морална отговорност за случилото се,” категоричен е бившият зам.-директор на Националната служба за сигурност Чавдар Петров.

След разкритията на прокуратурата вчера БСП, „Атака” и ДПС поискаха Цветанов да се оттегли от политиката и от председателския пост в предизборния щаб на ГЕРБ в кампанията преди 12 май.

„Полезният ход поне за един политик е да се оттегли поне от кампанията на ГЕРБ в момента,” съгласи се и Бойко Рашков, според когото за оттеглянето не е необходимо да се изчака доказването на наказателна отговорност, както изтъкна вчера Цветанов.

Според ген. Валентин Петров министърът трябва да е първият, срещу когото да бъде образувано наказателно производство, и първият, който да поеме отговорност в такава ситуация. „Четиримата служители с досъдебни производства не са извършвали пряко подслушването. Има много хора, които са участвали,” категоричен бе ген. Петров.

Експертите коментираха и опита на служителя в СДОТО Радко Димитров да унищожи информация от подслушвателния автомобил с отвертка.

На 28 март Димитров празнувал 50 годишния си рожден ден и черпил по този повод колеги. След като разбрал за изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев и внесеният от него сигнал, служителят от СДОТО прекъснал празненството.

Чавдар Петров е категоричен, че по такъв начин не може да се унищожи софтуер. Дори да е загубена информация, тя можела да се възстанови с помощта на фирмата-вносител на софтуера.

Това потвърди и бившият депутат и експерт по национална сигурност Йордан Бакалов. „След като е качен и изтрит записът, може да се възстанови,” заяви той.

„Трябва да се провери кой е звъннал по телефона на служителя от СДОТО навръх рождения му ден и образно казано му е дал отвертката, за да разглобява техниката за подслушване“, каза Бакалов

Вчера със заповед на вътрешния министър Петя Първанова началникът на отдел в дирекцията Радко Димитров беше отстранен временно от длъжност.

Бойко Рашков уточни, че според Закона за СРС унищожаването на информация, дори и събрана по незаконен начин, е престъпление, за което може да се търси отговорност.

Според Бакалов никой служител на МВР не може да е извършвал незаконно подслушване с специализирания автомобил, без „гърба и разрешението” на ръководителите си.

Йордан Бакалов обясни, че този автомобил има дневник, в който се вписват всичките му излизания от гаража. Според разкритията на прокуратурата по документи колата е била в гаража, а според камерите от видеонаблюдението на София се е движил по улиците на столицата.

Бакалов предположи, че служителите, срещу които прокуратурата вече се задейства, вероятно ще проговорят и ще разкажат своята версия за случилото се, защото ги грозят до 8 г. лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

781

Анонимен

преди 11 години

BORATINO PRIZNAI SI ILI OTIVASH V PECHKATA.

780

Фермера

преди 11 години

Я като сте такива моралисти всички и подскачате като да не какво зажаданели за да не казвам какво, да си пропомните първо колко години минаха от случая ХОХЕГЕР, от грандиозната измама ЦАНКОВ КАМЪК и защо вие всичките моралисти оставихте нещата така без да положите усилия нещо да се промени ????? Разберете че докато МАТРИЯЛА Е ЛОШ държавата няма да се оправи. Дойдоха едни хора, които се опитаха да нарпавят нещо в един изключително труден период и вие им скочихте само заради някакви съмнения.....

779

Аз

преди 11 години

Милиционерът крещи Демокрация в България няма, няма и да има! Робите продължават да пишат глупости във форумите без да се замислят какво означава това! Ако убие човек публично Цветанов, тогава ще го провъзгласят за герой, защото убитият навярно ще се окаже престъпник от най-високо ниво ли? О, неразумний юроде! Сигнализирахте за неуместен коментар

fallback