От ГЕРБ защитиха Цветанов. Снимка: БТА

В доклада на Прокуратурата, който беше оповестен днес става ясно, че Цветан Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи, не е разпореждал незаконни подслушвания, се посочва в декларация на ПП ГЕРБ, разпространена от пресцентъра на партията.

"Убедени сме, че българската прокуратура, както и всички български институции, не бива да се използват за инструмент в предизборната кампания. За нас е недопустимо да се води предизборната надпревара с компромати, инспирирани скандали и агентурни методи", заявяват от доскорошната управляваща партия.

От ГЕРБ настояват за максимално разширяване на периода на прокурорската проверка по случая, след като прокуратурата е установила, че липсват ясни правила за работа на СДОТО.

"Призоваваме за повече решимост от страна на главния прокурор, за да стане ясно как са били използвани СРС-ата и как е работила службата от момента на законовото регламентиране на възможностите за използване на СРС-ата до днес. Според нас това е нужно, за да стане ясно как е работила службата при всички предишни политически ръководства на МВР", се чете в декларацията на ГЕРБ.

Още по темата

В нея се посочва още, че точно мнозинството на партията на Бойко Борисов е създало Подкомисията за контрол на СРС-ата в 41-то Народно събрание, която гарантира независим парламентарен контрол над СРС-ата.

"Преди това контролът над подслушванията се извършваше от Бюрото за контрол на СРС-та, което беше създадено от Тройната коалиция и членовете му бяха разпределени квотно по формулата 3:5:8", посочват от ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов изразиха възмущение от опитите за подмяна на дневния ред на българското общество и заявяват категоричната си подкрепа за бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в борбата му с престъпността.

"ПП ГЕРБ води безкомпромисна битка с организираната и икономическата престъпност. Нанесохме истински удар в сърцето на бившата Държавна сигурност с промените в законодателството. След като спряхме основните финансови кранчета на сивата икономика и нарушихме интересите на кръга олигарси в държавата, днес не сме учудени от политическата немощ и ретроградните модели за водене на кампания, типични за БСП", отчитат от ГЕРБ.

От там са категорични, че лидерът на БСП Сергей Станишев лъже, като според ГЕРБ най-скандалното е, че лидерът на социалистите си позволява манипулативно да коментира и доклада на Прокуратурата.

"Относно обвиненията му, че има срастване между МВР и ГЕРБ, сме длъжни да му кажем, че служителите в СДОТО не са назначавани от ГЕРБ. Нещо повече – двама от тях са били назначени от министър Михаил Миков", се чете в декларацията.

Според ръководството на доскорошната управляваща партия основните политически сили най-накрая са се самоопределили и позиционирали в политическото пространство.

"Бъдещата коалиция е ясна. Зачестилите координирани акции и призиви за оставки на ключови фигури от ГЕРБ, са ярко доказателство за стремежа им да се състезават с компромати, а не с идеи и политики. За пореден път заявяваме, че няма да позволим политическо изнудване. Не сме съгласни хора, които толерираха контрабандата, които се съветваха с Октопода и си уреждаха срещи с оперативно интересни лица като братя Галеви, днес да се опитват да ни вкарат в уговорената помежду им политическа сделка.

Сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти. Няма да участваме в този сценарий и ще се борим за доверието на гражданите честно и по правилата на демокрацията", завършва декларацията на ПП ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase