Деяна Костадинова живее от министерската заплата. Снимка: БТА

"България е страната, която е на дъното по бедност в Европа. Но това не е нещо ново. България беше най-бедната страна и миналата, и по-миналата, и при предишното правителство страна, така че не е нещо, което се е случило сега в последната година", обяви вицепремиерът и министър на социалната политика Деяна Костадинова в предаването "Нека говорят" по bTV.

Тя бе категорична, че живее със заплатата, която й отпуска държавата. "А, както знаете, Законът за възнагражденията на висшите служители не мина по време на предишното правителство, така че в момента министрите взимат по-малко, отколкото експертите в министерствата", посочи Костадинова.

Тя призна, че няма как един човек да свикне с идеята, че е беден. "Усещането за богатство е доста субективно. На никой не му стигат парите", посочи социалният министър.

"Ние можем да вдигнем пенсиите само в рамките на това, което е гласувано в Закона за държавния бюджет за 2013 година. Така че да, пенсиите са увеличени от 1 април средно с 9,3%, на основната част от хората увеличението им е с 9,8%. Но това, което беше разписано, това можем да разплатим. Не бихме могли да променим закона, при положение, че няма Народно събрание", посочи Костадинова. Тя бе категорична, че няма да има отделени добавки за Великден.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase