Марин Райков Снимка: архив, БТА

Българският хелзинкски комитет изрази загриженост по повод вчерашното изказване на премиера Марин Райков за това, че темата за принадлежност към бившата Държавна сигурност е „част от чалгата на прехода”. С тези думи Райков защити зам.-енергийния министър Божан Стоянов, за когото Комисията по досиетата обяви принадлежност към структурите на Държавна сигурност.

За Хелзинкския комитет обаче е крайно неприемливо демонстрираното от премиера общо принизяващо отношение към темата за евентуалното сътрудничеството на публични фигури с бившата ДС.

„Обявяването на тази тема за „част от чалгата на прехода” е израз на тъкмо такова отношение, както и недопустима недооценка на необходимостта от прозрачност към личностите и миналото на лицата, които са овластени да направляват нашия обществен живот“, се казва в позиция на БХК.

Още по темата
„Такава прозрачност е особено наложителна в случаите на сътрудничество с тайните служби на комунистическия режим, които имаха опустошително влияние върху обществения живот и морал не само по времето на тоталитаризма, но и впоследствие през демократичния преход“, се казва още в изявлението.

От Хелзинкския комитет призовават премиера да преосмисли начина, по който квалифицира темата за сътрудничеството с бившата Държавна сигурност и да изясни публично цялостното си отношение към този важен за българското общество въпрос.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase