Марин Райков защити зам.-министърът на икономиката Божан Стоянов. Снимка: БТА

Премиерът Марин Райков защити заместник-министъра на икономиката в служебното правителство Божан Стоянов, за когото преди ден Комисията по досиетата обяви принадлежност към структурите на Държавна сигурност.

Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и е установено, че няма съпричастност към структурите на Държавна сигурност, посочи министър-председателят на извънредна пресконференция в МС. По думите на Райков темата за ДС далеч не е централна за обществото, а е „част от чалгата на прехода“.

"Преди няколко дни поканих председателя на комисията по досиетата г-н Евтим Костадинов, за да му изкажа своята институционална подкрепа за дейността на водената от него комисия, но също така и да му благодаря, че защити моето име и името на бившия премиер Сергей Станишев от поредния опит за манипулация. На следващия ден комисията излезе със становище, че преди четвърт век един от моите заместник-министри е бил агент в Пето районно управление на МВР в столицата. В решението на комисията се казва, че цялото правителство е било проверено и г-н Стоянов е идентифициран като агент", заяви Марин Райков.

Той посочи още веднъж, че соченият за агент "Младенов" Божан Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и има документ, с който се удостоверява, че данни за съпричастност към ДС няма. Райков бе категоричен, че Стоянов е назначен за зам.-министър именно въз основата на издадения през 2008 г. документ от Комисията по досиетата.

"Добре би било да придаваме повече стойност на своите становища, да не ги ревизираме без доказателства и да не даваме повод за спекулации на заинтересованите от дискредитирането на институциите и на Комисията среди. От 2008 г. досега нищо не се е променило в миналото на г-н Стоянов", допълни министър-председателят.

Още по темата

Той посочи, че в архивите и в публично обявените от Комисията налични документи за Божан Стоянов няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи, нито следа за извършвана каквато и да е дейност от него за службите. „Няма и данни за заличаване на документи. Доколкото съм запознат, наличните единствено картон и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на същия Закон за досиетата“, посочи премиерът.

Райков изрази мнение, че исканията за проверка за принадлежност към ДС не могат да бъдат като свидетелствата за съдимост и да се актуализират през шест месеца. "Членовете на моето правителство нямат нужда от 6-месечни индулгенции. Комисията беше създадена именно за да спре рекета и поставянето в зависимост. Затова я подкрепям", категоричен бе служебният премиер.

"Не мога да приема опитите тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията и си запазвам правото да променя становището си по конкретния случай при наличие на категорични и автентични доказателства", обяви в заключение Марин Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase