Цветанов и Йотова в сблъсък. Снимка: bTV

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е спокоен, защото не е използвал системата на МВР за незаконни подслушвания. Това заяви самият той пред bTV по повод сигнала за незаконното подслушване на политици и бизнесмени, с който се зае прокуратурата. Тя беше сезирана от лидера на БСП Сергей Станишев, след като получи анонимен сигнал на електронната си поща.

Цветан Цветанов разкритикува лидера на социалистите, че е обявил пред обществото непроверена информация, вместо първо да подаде сигнал в прокуратурата като „разумен европеец” и да излезе с твърдения, подкрепени от проверка на институцията.

В студиото на bTV беше представителят на БСП Илияна Йотова, която „дежури” заради гостуването на Цветан Цветанов след непредвиденото участие на зам.-председателя на ГЕРБ в петък. Двамата политици от противниковите лагери отново влязоха в словесен двубой.

„В случая говорим за една клевета, която беше направена от лидера на българските и европейските социалисти. Това твърдение си остава нещо, което е имало цел да бъде приложено в стратегията на БСП във връзка с предстоящите избори“, отсече Цветанов.

Още по темата
Той допълни, че оттук нататък компетентните органи трябва да си свършат работа и ще се докаже, че няма незаконно подслушване или разпореждане, което е давал.

„Защото съм убеден в това, което съм правил, знам каква е технологията и как всъщност се прилага едно СРС. Няма как да се подслушва незаконно. Който и да е министър на вътрешните работи, ако разпореди незаконно подслушване, веднага ще се разбере. Всичко, което се регистрира – това се използва. Защото всеки един служител или ръководен орган в МВР знае, че прекрачвайки закона, тежестта на закона е изключително остра и ще бъде понесена от самия него”, каза още Цветанов. 

След като заклейми информацията срещу него като „клевета” и „долен похват” – част от политическите амбиции на Станишев, ексминистърът на вътрешните работи покани стоящата на няколко крачки от него Йотова да седне на дискусионната маса с думите: „Аз съм кавалер и джентълмен, а и аз нямам тайни от нея, нали е евродепутат. Пък и иначе ще се обезсмисли дежурството й”.

След като представителят на Коалиция за България се присъедини към разговора около СРС-скандала, двамата политици започнаха да се замерят с обвинения за минали „прегрешения”.

Йотова обвини Цветанов в потулване на скандала с изтеклото подслушване на Борисов във връзка с Мишо Бирата, както и за случая с „мълчаливата” прокуратура по разследванията срещу Мирослав Найденов. Бившият шеф на МВР „отвърна на огъня” с контраобвинения - за прибраните от БСП милиони по скандала „Хохегер”, за делото „Галерия”, злоупотребите на Вальо Топлото, за подслушванията на Корнелия Нинова и Румен Овчаров, "на който му казват "дългият инкасатор".

След като „щедро” обеща на опонента си 2 минути време да се изкаже, Йотова зададе и конкретен въпрос - дали някога той е подписвал разрешения за подслушването на колегата си Мирослав Найденов. „Не мога да ви отговоря, това е класифицирана информация”, отвърна й бившият МВР шеф. Цветанов поясни, че е по време на управлението на МВР е подписвал СРС-та, но само при спазване на закона и всички необходими процедури. „Оттам нататък прокуратурата решава каква информация да изнесе по дадено досъдебно производство”, поясни бившият министър.

Той потвърди, че Найденов няма да е в листите за депутати на ГЕРБ за вота на 12 май, защото това щяло да бъде използвано в „манипулативната” кампания на БСП. Това провокира евродепутатът от червените да хвърли във въздуха поредната словесна бомба – „ами, след като закачихте половината ни партия на слушалката – естествено, че така ще мине нашата кампания”.

Цветанов съобщи още, че най-вероятно във вторник ГЕРБ ще представи листите си за изборите, като се очаква той и лидерът на партията да са начело на по две листи. Водачи ще бъдат още бившите министри Лиляна Павлова, Делян Добрев, Ивайло Московски.

Зам.-председателят на партията увери, че Бойко Борисов е добре и ще участва активно в предизборната кампания на ГЕРБ. Отсъствието му от медиите се дължало на усърдната подготовка преди оповестяването на депутатските листи.

Цветанов упорито продължава да нарича Борисов "премиера".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase