Емил Кабаиванов. Снимка: Булфото, архив
fallback

„Ние, партиите от новия Съюз на демократичните сили отново станахме свидетели на поредното решение на ЦИК, което лишава четири парламентарно представени партии от представителство в РИК и СИК”. Това заяви на извънредна пресконференция в Централата на синята партия лидера й д-р Емил Кабаиванов.

По думите му това решение нарушава закона и потвърждава тезата на партиите от СДС, че ЦИК има за цел да пази политическото статукво и отнема правото им да имат представителство в РИК и СИК. Той бе категоричен, че по този начин може да бъде опорочен вотът на българските избиратели.

Емил Кабаиванов посочи, че партиите от Съюза на демократичните сили ще внесат жалба до края на работния ден на ЦИК срещу нейното решение. „Освен това сме подготвили писмо до европейските институции, за да ги уведомим за това, което сега става в България”, допълни той.

Oще по темата

Според него това, което се случва на СДС е по една проста причина – участието на СДС в следващия български парламент гарантира промяна на политическата система и борба срещу политическите монополи. „Тъй като справедливостта и закона изискват, ние ще продължим нашата борба до край”, бе категоричен Кабаиванов.

Председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева отбеляза, че подмяната на политическото представителство може да се случи и на други, включително и на протестиращите български граждани, които отправиха своя апел за справедливост.

„За съжаление за втори път Централната избирателна комисия не уважи правото на четири политически организации да имат свои представители в РИК и СИК. Ние подготвихме писмо до посланиците на страните – членки на Европейския съюз, до ЕНП и до наблюдателите на ОССЕ, в което алармираме тези институции за подмяна на политическото представителство, както и ги предупреждаваме за последиците и възможността за опорочаване на изборния процес”, подчерта тя.

Според нея тази подмяна на политическо представителство на традиционни политически партии поставя под въпрос провеждането на честни и прозрачни избори, за което се ангажира и служебното правителство.

Вчера стана ясно, че Централната избирателна комисия е отказала Емил Кабаиванов да представлява "Синята коалиция" на мястото на Мартин Димитров.  ЦИК е решила това на основание, че не е извършена надлежна промяна в представителната власт на Синята коалиция, съобщи Бисер Троянов, говорител на Централната избирателна комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

ф-1

преди 11 години

Ей този гнусен червей и такива като него поставени от комунистите разбиха СДС.Това недоразумение беше един памперс, който Хитрца ще изхвърли веднага след изборите.За съжаление, волята на народа за промяна в лицето на СДС беше силно манипулирана още от създаването му с такива пачаври като този.

20

Анонимен

преди 11 години

този кавал кабаиванов е много долен и голям лъжец.излезе откоалицията, а сега претендира за места в СИК И РИК.привлякоха нихризов и ставрева срещу солидни парични суми,за да не може костов да регистрира името на синята коалиция.само костов може да подпише смяната на мартин с кабата,СДС са жалка картинка, вижте с какви глупости се занимават.те нямат и капацитета да правят политики.кабата се хвали,че били трета сила и много хора отивали при тях.тази сбирщина сдс и компания са големи смешници,таки

19

Анонимен

преди 11 години

СДС още съществува ли

fallback