Снимка: БТА

БСП започва поредица от пресконференции с разкрития за злоупотреби, корупция и финансови схеми на
кабинета "Борисов", съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Днес левицата започна с „прями“, „младежки“ въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров. Има ли образувано в Софийска градска прокуратура ново досъдебно производство по входиран сигнал на ДАНС за дейността на Мирослав Найденов като министър, попита младежкият лидер на левицата Явор Гечев.

Той настоява още обвинител №1 да даде отговор на въпроса за какво е образувано това досъдебно производство и дали в него не става дума за организирана престъпна група за търговия с влияние.

Младежкият лидер на левицата настоя още да знае оказвали ли са натиск бивши служители на МЗХ и депутати от парламентарната група на ГЕРБ в 41-вото НС по обществена поръчка за 17 млн. лв. европейски пари по програма за храни за бедните.

Левицата се нагърбва със задачата да разкрие истинското положение на държавата, обясни червеният председател Сергей Станишев. По негови думи служебният кабинет е абдикирал от тази своя отговорност и в момента „замита“ следите на ГЕРБ. Хората имат право да знаят истината за управлението на ГЕРБ. Монополът във властта поражда монополи в икономиката, заяви още Станишев. Той за пореден път засипа с критики кабинета на бившия министър-председател Бойко Борисов и го обвини за бедността в България, съсипването на малкия и среден бизнес и покровителстване на монополите.

България се превърна в рекордьор по обедняване, бяха отнемани социални права, а в това време всичко поскъпваше, направи равносметка за последните години Станишев. Депутатът от 41-вото НС Мая Манолова пък върна лентата към внесените сигнали от БСП в петък при главния прокурор. Тя обясни, че шест от всички 21 сигнала засягат корупционните практики в МЗХ: продажба на дървесина, далавери в напоителни системи, сделки по Черноморието, прословутият случай с пиарките с Мирослав Найденов и далаверите по програма за храни за бедни.

На ход днес е главният прокурор, обясни Манолова. По нейни думи в сегашния момент той е единственият, който е демонстрирал воля да се справи със задачата за разплитане на далаверите на ГЕРБ.

За левицата се оказа важно да знаят дали Бойко Борисов е знаел за разследването на ДАНС срещу Найденов, знаел ли е още бившият премиер за досъдебното производство на министъра си и ако да, по каква причина го е прикривал.

Левицата очаква главният прокурор да отговори в най-кратки срокове на зададените въпроси, но досега не смята да отнася сигналите си към Брюксел. Иначе преди пресконференцията на левицата случайно или не от сградата на "Позитано" 20 излезе бившият председател на ДАНС и член на БОРКОР Петко Сертов. Дали той има някаква връзка със сигналите и по каква тема той е разговарял с представители на левицата, не стана ясно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase