Андонис Самарас. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Ангажимент да направи всичко възможно гръцкият участък от граничния пункт „Маказа“ да е готов до два месеца е поел министър-председателят на Гърция Андонис Самарас в телефонен разговор с премиера в оставка Бойко Борисов.

След съвместното правителствено заседание на Гърция и България, което се проведе в Атина в средата на декември миналата година, Самарас съобщи, че пунктът ще бъде готов през март 2013 година. Тогава той увери, че въпреки забавянето на проекта за изграждане на пункта между Кърджали и Комотини той ще бъде готов след 3 месеца.

„Уверявам ви, че през март догодина ще имаме модерен контролно-пропускателен пункт и пътна мрежа, която ще позволи още по-добър търговски и туристически обмен между двете държави", каза още Самарас.

Месеци по-рано – през септември, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи на гръцкия си колега България да асфалтира километър и половина на територията на южната ни съседка от пътя през прохода Маказа. Това щяло да ускори откриването на новия граничен пункт между двете държави.

Борисов посочи, че страната ни отдавна е готова със своя участък, но заради кризата съседите ни нямат пари да довършат строителството.

В разговора днес гръцият министър-председател е поискал да се информира за здравословното състояние на българския си колега и му пожелал бързо възстановяване, съобщиха от правителствената информационна служба. Самарас пожелал и успех на Борисов на предстоящите предсрочни парламентарни избори у нас.

По време на разговора Борисов и Самарас потвърдили още веднъж приятелските връзки и добрите взаимоотношения между България и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

хмм

преди 11 години

Идват ми едни мили думи за родителите на Самарас, но ще се въздържа да ги напиша. Гърците продължават да се *** с нас и е крайно време България да им скръцне сериозно със зъби! Отвориха пункт на Златоград през най-кривия и тесен път на света, а за Маказа се циганят. :-(

19

Янко /продълж./

преди 11 години

...мога да изброявам до утре сутрин. И това не е само в София. Във всеки български град. Защото в България намериха нов дом бежанците от онеправдания български край! В България живеят повече македонци и техни потомци, отколкото в БЮРМ!А вие се триете с керемидка от нас!Затова не ви уважавам и обичам.Наринете у Вардару всичката тази властолюбива гад, дето ви промива мозъците и се обърнете с чисто лице и душа към Майка България!Тя ще ви прости! Имайте си държава, може да е за добре, но не мразете!

18

Анонимен

преди 11 години

Кръсте Мисирков: Мнозина е се запрашаат: За каков национален сепаратизам овде се зборува? Не се мисли ли да се создава сега нова македонска народност? Но тоа нешто е вештачко и како такво е трае ден до пладне. Ами каква нова, т.е. македонска народност, кога ние, нашите татковци, дедовци и прадедовци се викале ***?

fallback