Иван Костов и Надежда Нейнски. Снимка: БТА

Президентът прибърза в желанието си да връчва мандатите с висока скорост, категоричен бе лидерът на ДСБ Иван Костов, който днес за пореден път поиска формиране на програмно, а не на служебно правителство, парламентът да продължи да работи и да се изпълнят най-належащите искания на протестиращите.

От Синята коалиция и "Единство" предлагат президентът да не връчва утре мандата на ДПС, а тази седмица да направи последен опит след консултации да състави програмно правителство от експерти и по този начин да запази работещ парламента. Костов отново повтори, че Синята коалиция е готова при успех на консултациите да поеме отговорността и да внесе правителството в Народното събрание.

По думите му причината за забавянето на връчването на третия мандат не е техническа. Припомняме, че мандатът трябваше да бъде връчен в петък на ДПС, но процедурата беше отложена, като президентството се позова на конституционния срок.

Според Костов Росен Плевнелиев е осъзнал, че ако не направи последен опит да събере програмен кабинет, хората няма да се приберат от улиците.

Още по темата

След като правителството на Бойко Борисов подаде оставка, протестиращите настояха парламентът да не се разпуска, а да продължи да работи, за да може да изпълни исканията им.

Според лидера на ДСБ парламентът трябва да подкрепи въпросното програмно правителство и да се заеме с промени на всички закони, които защитават интересите на потребителите. Костов настоява Народното събрание да избере нов състав на регулаторните и контролни органи без мандат и с възможност да бъдат отзовавани.

Тъмносиният председател настоява парламентът да направи възможните промени в изборния кодекс. ДСБ и "Единство" за пореден път подчертаха, че, ако Плевнелиев реши да връчи мандата на тях, те ще му го предоставят, за да събере правителство от експерти, а те само ще го внесат в НС, както се изисква по процедура.

"В момента не е важно кои са новите и кои са старите лица. Новите лица доведоха България до този батак, като се започне от новия морал на Сакскобургготски и се завърши с новата десница на Бойко Борисов", коментира политическата обстановка в страната Надежда Нейнски.

Тя и Костов обясниха, че тяхното правителство е успяло да създаде функционираща пазарна икономика, а от края на техния мандат досега положението в частния сектор само се влошава. Според лидера на ДСБ Иван Костов тъмносините и "Единство", които ще съставят коалиция за предстоящите парламентарни избори, ще получат добра подкрепа на вота.

Нейнски призова протестиращите да внимават исканията им да не бъдат употребени. "Много често зад интересите на хората надничат интересите на монополите, които ги изкараха на улицата", заяви Нейнски. Тя попита и кой плаща наема на зала "Арена Армеец", където протестиращите ще се съберат в събота, за да обсъдят исканията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase