България вече ще има 17, а не както досега 18 евродепутати. Снимка: архив, Reuters
fallback

България ще загуби едно евродепутатско място и след 2014 г. представителите й в Европарламента ще бъдат не 18, както в момента, а 17, предаде БНР. Това е заложено в одобрен от конституционната комисия проект, който предстои да бъде гласуван в пленарната зала идния месец.

Той предвижда броят на евродепутатите от 12 страни да бъде намален с по един, а Германия да загуби 3 места. Промените се налагат заради предстоящото присъединяване на Хърватия и изискването в Лисабонския договор, според което общият брой на евродепутатите не може да надхвърля 751.

В сегашния Европейски парламент, който беше избран по стария договор от Ница, има 754-има представители на 27-те страни-членки и 12 наблюдатели от Хърватия, с които общият брой достига 766 - затова се налага да бъдат „съкратени” 15 .

След месеци на консултации между отделните страни и политически групи беше решено Германия, която има най-много представители, да загуби 3 места, а други 12 средни по население страни – по 1. Освен България в тази група са и Румъния, Гърция, Австрия, и Белгия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

АНТИ ЕС

преди 11 години

Европейският съюз,извинете Еврейският ционистки съюз,трябва да се разпадне,той не отговаря на исканията на европейските народи за нормален живот!!!ДОЛУ ЕС!!!

12

mano

преди 11 години

Хърватите заслужават много повече да са в ЕС от нас Българите.

11

Анонимен

преди 11 години

европейците трябвата да изгонят ориенталските ***, и на тяхно място да влязат в съюза хърватите

fallback