Делян Добрев. Снимка: архив, БТА
fallback

Промени в Закона за обществените поръчки инициира енергийният министър Делян Добрев.

Поводът са резултатите от направена проверка в ЧЕЗ, която показала, че 83% от външните услуги и 92% от доставките не са преминали през процедура по обществени поръчки. Става въпрос за около 70 млн. лева, които са дадени на свързани лица, коментира министърът.

"Това не е нарушение, тъй като се оказа, че в закона има такава вратичка. Компаниите са се възползвали от член 12, ал. 1, т. 6, който им дава право, ако през последните 3 години 80% от външните услуги са били извършвани от даден доставчик, той да бъде ползван отново без обществена поръчка.", обясни Делян Добрев.

Oще по темата

В тази връзка той е разпоредил в най-кратки срокове в Народното събрание да бъдат внесени текстове за промяна в Закона за обществените поръчки, за да може пропускът да бъде изчистен. От друга страна министърът иска да се приеме текст, според който контролните органи да са задължени да извършват проверки на енергийните дружества всяка година, а не "когато се появи проблем".

"Предприемането на тези действия ще намали разходите на всичките дружества по веригата, защото ще предотвратят възможността да възлагаш на който си искаш, колкото искаш", обясни Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

Анонимен

преди 11 години

А защо покривате ТОПЛОФИКАЦИЯ ????Пожелавам ви да го изпитате какво е да врите в котлите на АДА дано и да си плащате сметки за огъня дето ви подгрява водата !!!

134

Анонимен

преди 11 години

Не искаме само промени в закона ,а да ги изхвърлим от България.Ако ги оставим пак ще си намерят вратичка в закона и пак ще крадат.Нека се национализират и тези пари да си влизат в държавата или там където им е мястото,а не да се изнасят навън .Виновните да си понесат наказанията,най вече хората уредили продажбата на ЕРП.

133

Уволнени мекерета

преди 11 години

След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на ЧЕЗ Разпределение България АД бяха констатирани нарушения в дирекция Експлоатация и поддържане. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:Г-н Андрей Живков, ръководител на направление Столично в дирекция Експлоатация и поддържане, и Красимир Биджов, ръководител на звено РЗ Витоша 3 в същата дирекция.

fallback