Мартин Димитров Снимка: архив, Булфото

Сметките за ток са натоварени с данък ”Станишев”, защото трябва да се покриват разходите по АЕЦ ”Белене”, заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров на брифинг в парламента.

Днес от парламентарната група обявиха, че внасят в Народното събрание решение, с което парламентът да подкрепи решението на кабинета да се спре строителството на АЕЦ ”Белене”.

По думите на Димитров в момента се прави опит да няма дебат и да няма решение за ”Белене”. Той призова всички политически сили да вземат отношение по темата и да определят позицията си.

Повод за днешните действия на "Синята коалиция" е проведеният на 27 януари референдум за развитието на ядрената енергетика. На допитването ”Да се развива ли ядрената енергетика в България  чрез изграждане на нова ядрена централа?” мнение изразиха над 20% и така въпросът за строителството на АЕЦ ”Белене”, което правителството реши да спре през март, трябва да се разгледа отново.

Мнозинството от хората не се съгласиха да поемат отговорността при решаването на въпроса за развитието на ядрената енергетика, заявиха от "Синята коалиция".

Десните настояват да се спре окончателно строителството на втората атомна централа, да се ускорят процедурите по удължаване на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ ”Козлодуй”.

От "Синята коалиция" искат още правителството да открие търг за продажбата на оборудването, доставено за ”Белене”, и препоръчват да се обяви и търг за строителството на нова ядрена мощност на площадка ”Козлодуй”.

Десните за пореден път застъпиха теата, че едва 12% от българите са подкрепили строежа на ”Белене”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase